Répás: Egyetértünk Szlovéniával a kisebbségi jogok ügyében

2012. október 5., 10:00 , 612. szám

A szlovén parlament által hamarosan tárgyalandó kisebbségi törvény és a magyarországi szlovén közösség parlamenti képviselete szerepelt egyebek között a Magyar–Szlovén Kisebbségi Vegyes Bizottság XIII. ülésének napirendjén múlt szerdán Ljubljanában – mondta el Répás Zsuzsanna.

A nemzetpolitikai helyettes államtitkár kiemelte: a kisebbségekről szóló új törvény nagyon fontos az ottani magyar közösség számára, ennek előkészítésében jelentős szerepet vállalt a szlovéniai magyar közösség parlamenti képviselője, Göncz László.

Hozzátette: a szlovén fél felvetette az új magyar választójogi és nemzetiségekről szóló törvényt, és ezzel összefüggésben a magyarországi szlovén közösség parlamenti képviseletét.

Répás Zsuzsanna úgy fogalmazott: könnyű szívvel jött Ljub­ljanába, mert Szlovénia és Magyarország között nincs alapvető elvi, megközelítésbeli különbség a kisebbségi jogok és a kisebbségek támogatása ügyében. Szlovénia ugyanúgy elfogadja és támogatja a kisebbségi közösségek, a nemzetiségek egyéni és kollektív jogait, és biztosítja számukra a lehető legjobb feltételeket.

Ebből a szempontból azonos elvi alapokon állunk – fogalmazott Répás Zsuzsanna, aki azt mondta, dolgoznak azon, hogy a felmerülő kérdéseket, például a pénzügyi támogatások területén, megoldják.

(MTI/Kárpátalja)