Ha túl hangos a resti

2012. október 12., 10:00 , 613. szám

„A lakóházunk közelében nemrég egy új éttermet adtak át. Azóta mindennap késő estig szünet nélkül, elviselhetetlenül hangosan szól a zene odabentről. Különösen a szombat esti lagzik kibírhatatlanok, mert olyankor rendszerint tűzijátékot is rendeznek az utcán. Mit lehet tenni e környezetszennyezés ellen?”

– Ukrajna törvénye a lakosság köztisztasági és járványügyi helyzetének biztosításáról 24. paragrafusa értelmében nem csupán tilos kijevi idő szerint este 22 órától reggel 8 óráig zajongani, de a zaj mértéke a nap egyetlen órájában sem haladhatja meg a hivatalos normák szerinti szintet a lakóházakban és környezetükben; az egészségügyi intézményekben és szanatóriumokban, internátusokban, oktatási és kulturális intézményekben; a szállodákban és diákszállókon; a lakott település határain belül elhelyezkedő közétkeztetési, kereskedelmi, szolgáltató, szórakoztató és szerencsejáték-intézményekben; más helyiségekben, amelyekben állandó jelleggel vagy ideiglenesen emberek tartózkodnak; lakótelepek és lakóházegyüttesek területén található parkokban, tereken, pihenőövezetekben.

A törvény értelmében az ellenőrzési jegyzőkönyvek és a bírságról szóló határozatok kiállítása a helyileg illetékes köztisztasági és járványügyi orvosoknak és helyetteseiknek a feladata.

A hangos zenétől és egyéb zajoktól a rendőrségnek is meg kell védenie a polgárokat azok írásos bejelentése, kérvénye nyomán, s Ukrajna adminisztratív jogsértési kódexének 182. paragrafusa értelmében ugyancsak tekintélyes bírságot róhatnak ki a hangoskodókra. Egy éven belül ugyanezen paragrafus szerinti ismételt szabálysértés esetén a 182. paragrafus 2. részének értelmében a bírság kiszabása mellett a zajt okozó tulajdon is elkobozható. A 182. paragrafus 1. része alapján felvett szabálysértési jegyzőkönyvet a rendőrségnek a helyileg illetékes települési végrehajtó bizottság adminisztratív bizottságához, míg a 182. paragrafus 2. része alapján készült jegyzőkönyveket – amely esetekben vagyonelkobzást ír elő a törvény – a bíróságra kell továbbítani.

Azt javaslom tehát, hogy ön és mindazok, akiket még zavar a hangoskodás, írjanak kérvényt egyidejűleg a rendőrségnek és a Köztisztasági és Járványügyi Állomásnak címezve is. Amennyiben ezek a hivatalok nem intézkednek, tegyenek panaszt – ugyancsak írásban – az ügyészségen.

hk