Vélemények a kettős állampolgárság büntetéséről

„Kibújt a szög a zsákból”

2012. október 12., 10:00 , 613. szám

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint megdöbbent a magyar kormány, hogy Ukrajna pénzbüntetéssel sújtaná a kettős állampolgárságot. Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint barátságtalan lépésről van szó, a megszavazott jogszabály „egyértelműen leleplezi az UMDSZ csalárdságát”.

Mint arról lapunk is beszámolt, az ukrán parlament múlt kedden fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében ezentúl pénzbírsággal sújtják Ukrajnában azokat, akik eltitkolják kettős állampolgárságukat. A módosítás így lényegében megerősíti a kettős állampolgárság tilalmát.

Megdöbbenéssel értesült a magyar kormány, hogy Ukrajnában pénzbüntetéssel akarják sújtani azt, aki felveszi más ország állampolgárságát – mondta el Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár. Kiemelte: ez azért is érthetetlen, mert nincs összhangban az ukrán valósággal. Ukrajna nyugati szomszédai közül többen biztosítják az állampolgárság felvételének lehetőségét az ott élő nemzeti kisebbségeknek, de számuk elenyésző ahhoz képest, hogy az ország keleti részében százezrekre vagy milliókra tehető azok száma, akik orosz állampolgársággal rendelkeznek – fejtegette. Egyes hírek szerint az ukrán legfelsőbb politikai vezetésben is vannak olyanok, akik orosz állampolgársággal rendelkeznek – tette hozzá.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke elmondta: értetlenül áll a tény előtt, hogy az Ukrajnában a hatalmat gyakorló Régiók Pártja (PR) az október végi parlamenti választások célegyenesében ilyen, a saját hitelét romboló, a kisebbségekkel szemben barátságtalan lépésre szánta el magát. Ugyanakkor ez is ékesen bizonyítja, hogy helyes a KMKSZ álláspontja, amely szerint a PR nem tekinthető magyarbarát pártnak, bármennyire is igyekszik erről meggyőzni a kárpátaljai magyarságot helyi szövetségese, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) – tette hozzá a KMKSZ elnöke.

Megjegyezte: most „kibújt a szög a zsákból”, hiszen a kettős állampolgárság büntetéséről megszavazott jogszabály „egyértelműen leleplezi az UMDSZ csalárdságát”, amellyel a kárpátaljai magyar szavazókat, akik között nem kevés a magyar állampolgársággal is rendelkező UMDSZ-tag, minden áron arra igyekszik rávenni, hogy voksaikat – a KMKSZ képviselőjelöltjeivel szemben – a PR embereire adják a parlamenti választásokon.

A kettős állampolgárságért kiszabható büntetés mértéke kapcsán Kovács kifejtette: ebben az esetben nem a bírság összegének a nagysága a lényeg, hanem az a tény, hogy – a korábbi helyzettel szöges ellentétben – ezentúl büntetőjogi felelősség terheli azokat, akik nem jelentik be a kettős állampolgárságukat.

A jogszabály lehetséges érvényesítése kapcsán a KMKSZ elnöke úgy vélte, hogy azt – mint szerinte hasonló esetekben mindig – szelektíven fogják alkalmazni, vagyis egyetlen orosz–ukrán kettős állampolgárt sem ér majd bántódás, miközben a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok ellen esetleg „hajtóvadászat” indul.

(szcs/MTI)