Asztélyi és dédai siker az Árpád-kupán

2012. október 19., 10:00 , 614. szám

Az idén is sikeres volt a Tiszacsomán immár nyolcadik alkalommal megrendezett Árpád-kupa labdarúgótorna, melyet október 13-án a KMKSZ megyei és helyi alapszervezete szervezett a honfoglalási rendezvénysorozat részeként. A tornára három ifjúsági és öt „öregfiúkból” álló csapat nevezett be.

Köszöntőjében Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) elnöke örömtelinek nevezte, hogy immáron nyolcadik alkalommal kerülhet megrendezésre az időközben megyei sporteseményként is elhíresült futballtorna, melyen az ezt megelőző években számos jó meccset láthatott a szurkolótábor. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a baráti szellemben küzdő csapatok ez alkalommal is színvonalas mérkőzésekkel lepik meg a szurkolótábort, egyúttal hangsúlyozta, hogy az idei torna a jó idő révén külön ajándékban részesült.

Köszöntötte a futballcsapatokat Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke is, majd a lebonyolítási rend ismertetése után megkezdődtek a küzdelmek.

Az Árpád-kupa „ifjúsági fejezetét” jelentő mérkőzésekre a helyi középiskola futballpályáján került sor: erre a 6–12 éves korosztályban idén Gutról, Tiszacsomáról és Asztélyból jelentkeztek csapatok. A mérkőzések összesítése alapján végül Asztély csapata bizonyult a legjobbnak. A második helyezett Tiszacsoma, harmadik pedig Gut csapata lett. Minden csapat oklevelet és emléklapot kapott. A torna legjobb játékosa a győztes csapatból került ki Pál Mátyás személyében, akinek Sin József a KMKSZ különdíját nyújtotta át.

Eközben az ifjúsági tornával párhuzamosan a községi futballpályán zajlott az „öregfiúk” csapatainak küzdelme: idén Beregszász, Déda és Tiszacsoma mellett két vegyes csapat – Beregújfalu és Nagybereg, valamint Bene és Csetfalva – is jelentkezett a tornára: a játékosokkal szembeni kritérium volt, hogy csak azok rúghatnak labdába, akik már elmúltak 35 évesek, illetve nem igazolt játékosok.

A feltámadó hideg szél ellenére is maximálisan teljesített minden csapat: gólokban bővelkedő és technikában gazdag mérkőzéseket láthatott a szurkolótábor. A barátságos hangulatú, a kölcsönös tiszteleten alapuló mérkőzések folyamán szerencsére komoly sérülés sem történt, így az egészségügyi személyzet dologtalanul szemlélte az eseményeket.

Sin József zárszavában megköszönte minden csapatnak a részvételt, mely által ismét egy színvonalas tornával bővült az Árpád-kupa története. A KMKSZ BKSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy jövőre ugyanitt találkozhatnak. Majd az ünnepélyes eredményhirdetésre került sor: a felnőtt kategória idei legjobbjának Déda csapata bizonyult. A Gergely István csetfalvai fafaragó és Bíró Imre badalói esztergályos által készített, díszes Árpád-kupát Sin József ez alkalomra csurig töltötte vörösborral – mint kiderült, tartalma pontosan másfél liter –, melyet Tóth László, a dédai csapat edzője vehetett át. Második Tiszacsoma, harmadik Beregújfalu–Nagybereg csapata lett. A torna legjobb játékosa a dédai csapat színeiben játszó Ratusnyák György lett, aki a KMKSZ különdíjaként emlékkupát vehetett át. Rácz János helyi alapszervezeti elnök emléklapot és oklevelet nyújtott át a csapatoknak, akik egy, az előző évek játékain készült, majd bekeretezett emlékfotót is kaptak.

A díjátadást követően a középiskola étkezdéjében ízes bográcsgulyás, valamint tüzes vörösbor várta a játékosokat: a finom étel-ital mellett jólesett a beszélgetés, a nap eseményeinek értékelése.

Megkértük Rácz Jánost, értékelje a tornát. „Immár nyolc éve minden évben megszervezzük a tornát – mondja a KMKSZ-alapszervezet elnöke –, s a tapasztalatok tükrében úgy vélem, igen elégedettek lehetünk. Az a tapasztalat, hogy sok csapat rendszeresen várja és készül az Árpád-kupára: számukra nem az evés, ivás és az ajándékok, hanem a sport öröme miatt fontos a rendezvény. A kupa azáltal, hogy számos kipróbált focistát tömörít csapatba, kitűnő találkozási alkalom is, egyfajta nosztalgia a régi meccsek hangulatát idézve. Bár a résztvevő csapatok összetétele évről évre változó, mára már kialakultak állandónak számító formációk. Évente egy-egy új csapattal is bővül a résztvevők köre: idén pl. Bene és Csetfalva közös csapattal nevezett a tornára.

Három éve az Árpád-kupa keretein belül új fejezet nyílt a 6–12 éves gyerekek ifjúsági kategóriájával. A bővítésnek pozitív visszhangja van, ennek nyomán máris új távlatokban gondolkozunk. Tervünk, hogy a jövőben egy korosztállyal feljebb lépve a 13–17 éves gyerekeket is bevonjuk az Árpád-kupába, mely által egy valóban több generációt tömörítő sporteseménnyel büszkélkedhetnénk” – zárta beszélgetésünket Rácz János.

F. Zs.