Az egyházügyi államtitkár Kárpátalján járt

2012. október 19., 10:00 , 614. szám
Kovács Miklós és Hölvényi György

Hölvényi György, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára a KMKSZ elnökével és a kárpátaljai történelmi egyházak vezetőivel tárgyalt.

Október 11-én, csütörtökön elsőként a Nagyszőlősi Ferences Rendházba látogatott el az államtitkár, ahol Bán János házfőnökkel folytatott megbeszélést, majd megtekintette a ferences szerzetesek által fenntartott szociális intézményeket, majd az új lelkigyakorlatos házat és tanulmányi központot. Ezt követően Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével folytatott megbeszélést a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Másnap, október 12-én Munkácson találkozott Majnek Antallal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspökével, azt követően Ungváron Milan Sasik görögkatolikus megyés püspökkel és Demkó Ferenc görögkatolikus esperessel. A látogatássorozat utolsó állomása péntek este Beregszászban volt, ahol az egyházügyi államtitkár Zán Fábián Sándor református püspökkel és Nagy Béla főgondnokkal találkozott.

Hölvényi György a KMKSZ elnökével folytatott megbeszélése után lapunknak elmondta: „Kovács Miklós elnök úrral áttekintettük, hogy mi a magyarság érdeke Kárpátalján, különös tekintettel az új nyelvtörvény biztosította lehetőségekre. Számba vettük, hogy a KMKSZ hogyan próbálja a magyarság ügyét elősegíteni, és hogyan tudunk mi, az egyházügyi államtitkárság az itteni ügyekben az összmagyarság segítségére lenni.

A látogatás további célja, hogy megismerkedjünk azoknak a feladatoknak a listájával, amelyeket a történelmi egyházak vezetői fontosnak tartanak.”

dózsa