Rendőrök hallgattak ki KMKSZ-es vezetőket

Sutko szerint a KMKSZ Baloga pénzét osztogatja

2012. október 19., 10:00 , 614. szám

A Beregszászi járásnak a Munkács központú választókörzethez csatolt részében három KMKSZ-es vezetőt is kihallgattak a beregszászi milícia munkatársai. A vád ellenük az, hogy Viktor Baloga pénzét osztogatják. A feljelentő pedig a Régiók Pártjának a körzetben induló képviselőjelöltje, az esélytelennek tartott Vjacseszlav Sutko. Megkértük a három érintettet, meséljék el „élményeiket”.

Komári Ibolya, a KMKSZ Kisbégányi Alapszervezetének elnöke, a helyi általános iskola tanítónője: „Helyi idő szerint este negyed nyolckor keresett engem a rendőrség. Egy sötétkék Ladával jöttek a rendőrök, ukránul beszéltek, bemutatták az igazolványukat, majd azt mondták, hogy engem feljelentett Sutko képviselőjelölt, hogy a faluban pénzt osztok a lakosoknak, ráadásul Viktor Baloga megbízásából. Azelőtt egy nappal tettünk ki a falu központjában, magánterületen két Gulácsy Géza-plakátot, én vagyok a KMKSZ-alapszervezetünk elnöke, és engem vádolnak Baloga pénzének osztogatásával – meglepett a dolog. Kértem, mondják meg, hogy ki látott engem pénzt osztogatni? Mutattam nekik a kezemet, aznap egész nap tengerit törtem, utána a saját biciklimen tologattam haza. Mondtam a milicistáknak, hogy ha én pénzt osztogatnék, akkor fogadnék egy gépet és letöretném a tengerimet, nem kellene kézzel törnöm. Értik – bólogattak a milicisták, de értsem meg, hogy őket ide küldték, mert ez a Sutko engem is feljelentett. Hiába hívtam őket, hogy jöjjenek fel hozzánk, nem jöttek, azt mondták, hogy sietnek még valahová. Leírták, amit mondtam nekik, én a kocsi lámpájának fényénél próbáltam elolvasni, nem nagyon láttam, mert nem volt nálam a szemüvegem, de azért beleolvasva láttam, hogy azt írták, amit mondtam, így végül aláírtam.

Ezt követően csütörtökön felhívtam telefonon Hánka Dezsőt, a polgármesterünket, aki azt mondta, hogy be kell mennie, és magyarázatot kell adnia az én ügyemben. Azelőtt egy hónapig nem találkoztunk a polgármesterrel, nem tudom, miért nem engem hívnak, miért pont őt. Furcsa ez a feljelentés, azt megelőzően a régiósok itt jártak Kisbégányban, talán ők akartak így rám ijeszteni.”

Bartha Ferenchez, a KMKSZ Beregsomi Alapszervezetének elnökéhez este fél tízkor kopogtak be a milicisták: „A beregszászi milíciától a körzeti megbízott milicista és egy munkatársa keresett meg, a munkatárs nem mutatkozott be. Elmondták, hogy Vjacseszlav Sutko képviselőjelölt tett feljelentést ellenem, hogy én pénzt osztogatok Somban a Jedinij Centr párt nevében, elősegítendő Viktor Baloga képviselőjelölt megválasztását. Épp akkor fejeztük be Gulácsy Gézának, a KMKSZ képviselőjelöltje plakátjának a kifüggesztését. Annyira meglepett, amit mondtak, hogy megkértem őket, mondják el még egyszer. Egy rossz viccnek tűnt az egész. Elmondtam nekik, hogy engem a faluban mindenki ismer, tudják, hogy KMKSZ-elnök vagyok, a KMKSZ-pártnak is a tagja vagyok, és Gulácsy Géza mellett kampányolok, aki a körzetünkben az egyetlen magyar képviselőjelölt. Őket ez nem érdekli – válaszolták –, elismerem vagy tagadom, hogy pénzt osztogattam? Mondtam nekik, hogy ez valami félreértés lehet, mert én Sutko urat nem is ismerem, soha nem találkoztam vele, lehet, hogy összekevert valakivel. Késő este ők sem jószántukból zavarnak – mondták, majd leírták a tanúvallomásomat. Kérdeztem, hogy van-e olyan helybéli, aki azt állítja, hogy én pénzt adtam neki. Nincs, csak Sutko feljelentése van – mondták. Ez teljesen nevetséges, ilyen alapon bárkit fel lehet jelenteni.”

Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét is kihallgatták a beregszászi rendvédelmi szervek munkatársai: „A rendőrök megmutatták a feljelentettek listáját, láthattam, hogy minden faluból a Viktor Baloga vezette Egységes Centrum Párt (JeC) aktivistáit jelentették fel, közöttük minket hármunkat, akiknek semmi közünk ehhez a párthoz. Úgy gondolom, hogy a helyi régiós–UMDSZ-es aktivisták túlbuzgósága áll a dolog mögött, akik így szerettek volna gazdáiknál jó pontot szerezni, egyszersmind a KMKSZ-re is ráijeszteni. Túlteljesítették a tervet, s ezzel nevetségessé tették magukat is meg az egész feljelentést.”

Badó Zsolt