Az 1956-os forradalom és szabadságharc kárpátaljai dokumentumai

2012. október 26., 10:00 , 615. szám

Újabb darabbal gazdagodott az 1956-os forradalommal kapcsolatos kiadványok sora – ezúttal egy kárpátaljai történész által. A forradalom emléknapján, október 23-án került sor dr. Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárának Az 1956-os forradalom és szabadságharc kárpátaljai dokumentumai c. könyvének bemutatójára.

Az 56 éve történt események kárpátaljai vonatkozású információit, dokumentumait tartalmazó kiadvány ünnepélyes bemutatóját megtisztelte jelenlétével Milován Sándor és Molnár László is, akik tevékenyen részt vettek 1956 kárpátaljai eseményeiben.

A rendezvényt dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke nyitotta meg:

– A magyar, mint minden más nemzet, történelmi sorsfordulókon, közös élményeken át, azok hatására alakult. Ezek az élmények határozzák meg tudatunkat. S ez a közös tudat elegendő volt ahhoz, hogy az itt élők lélekben és tettben is átéljék az 1956-os eseményeket, holott nem tartoztak a magyar politikai nemzethez. A Kossuth Rádiót és titokban a Szabad Európa Rádiót hallgatva mindenki szíve testvéreink sorsáért dobbant.

Kis területünk politikai szinten is szerepet vállalt – folytatta az elnök asszony –, amiről azonban évtizedeken át nem, vagy csak keveset beszéltek. Ma már lehetőségünk van arra, hogy a forradalmi eseményeket jobban megismerjük, s megtanítsuk az utánunk jövő generációknak is, átadva ezzel történelmi tudatunkat. Ha recsegve-ropogva is, de lassan megnyílnak a levéltárak, így egyre tisztábban láthatjuk a múlt eseményeit. Ehhez pedig, remélem, ez a könyv is nagy mértékben hozzájárul majd.

A könyv keletkezésének néhány érdekességéről dr. Galambos Sándor, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, a bemutató moderátora szólt:

– A kötet egy hosszú távú koncepció részét képezi. Évek óta törekszünk ugyanis arra, hogy a határon túli magyarság intézményeivel kapcsolatokat alakítsunk ki. A főiskolával szinte megalakulása óta dolgozunk együtt, így két évvel ezelőtt a Szabolcs-Szatmár-Beregi Nemzetközi Levéltári Napok rendezvénysorozat 2. napi rendezvényeinek ez az intézmény adott otthont. Natália akkor még nem ért ugyan kutatásai végére, de így is sok fontos dolgot osztott meg velünk. A most már elkészült kötet bemutatásának pedig legméltóbb helye és ideje a kárpátaljai szellemi élet egyik központja a forradalom 56. évfordulójának napján.

– Kutatásom elindítója dr. Soós Kálmán rektor úr volt – mesélte a szerző –, aki egy pályázati kiírás kapcsán azt mondta, nem érdemes 5 könyvből írni egy hatodikat is, hanem itt az ideje létrehozni valami újat, ami levéltári és sajtókutatás alapján készül. Így kezdődött meg az 1956-os forradalom kárpátaljai sajtójának vizsgálata, aminek eredményeként számos publikáció látott napvilágot. Soós Kálmán volt tehát az, aki történelemtanár létemre a forradalom kutatójává tett engem. E témával kapcsolatban írtam meg szakdolgozatomat, majd a Debreceni Egyetem doktori iskolájában Az 1956-os forradalom kárpátaljai vonatkozásai címen írtam meg doktori disszertációmat is. A Kárpátaljára való deportálásokkal foglalkozó fejezet azonban nem volt kellő mértékben feltárva, mivel a levéltárakban zárt ajtókra találtam. Később azonban ez megváltozott, sikerült kutatnom Ukrajna Állambiztonsági Hivatalának ungvári levéltárában, ahol a forradalom kárpátaljai vonatkozású és KGB-s dokumentumait őrzik. Dr. Mecsei Évával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár munkatársával közösen kezdeményeztük egy pályázat benyújtását, aminek eredményeként megszületett ez a könyv, mely lényegében a KGB levéltárában őrzött dokumentumok (röplapok, fotók, bebörtönzésekről szóló dokumentumok, a forradalommal szimpatizálók kihallgatási jegyzőkönyvei stb.) egy részét tartalmazza.

Természetesen a könyvről alkotott vélemények, kritikai észrevételek és továbbgondolásra méltó javaslatok is elhangzottak. A recenzensek dr. Völgyesi Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány Tanszékének tanára és Császár István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszékének tanára voltak.

A könyv 191 oldalas forráskiadvány, mely a Kárpátaljai Területi Állami Levéltár és Ukrajna Állambiztonsági Hivatalának ungvári archívumában őrzött, jórészt orosz nyelvű, általában titkosított dokumentumait tartalmazza, a forradalom történeti hátterét bemutató bevezető tanulmánnyal kezdődik, melyet A Szovjetunióba deportáltak névsorai, A tököli kormánydelegáció kihallgatási jegyzőkönyveiből, A Német Vöröskereszt munkatársainak irataiból és a Dokumentumok a kárpátaljai lakosság szolidaritásáról és a megtorlásról c. fejezetek követnek. A felhasznált dokumentumok magyarra való fordítása a szerzőt dicséri.

A „forradalmi hangulat” a könyvbemutatóval nem ért véget, hisz utána következett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóját méltató rendezvénye.

Espán Margaréta