Baloga és a szvobodások összefogtak?

2012. október 26., 10:00 , 615. szám

Már rég nem titok, hogy a Baloga testvérek nem határolódnak el a radikális és magyarellenességéről ismert nacionalista Szvoboda párttól a mostani választási kampányban. A jelek szerint együttműködésük egyre szorosabbá válik.

Viktor Baloga, az Egységes Közép (JeC) párt kárpátaljai vezéregyénisége szeptemberben például Facebook-oldalán azt találta leírni, hogy a választásokon a Szvobodára szavazni nem a legrosszabb lehetőség. A Kárpátalja Ma portál pedig minap arról számolt be a karpatnews.in.ua-ra hivatkozva, hogy a politikus megbeszélést folytatott Oleg Tyahnyibokkal, a Szvoboda vezetőjével a parlamenti választásokon való együttműködésről, „melynek során kölcsönösen elfogadták egymás feltételeit”.

Talán már ennek az együttműködésnek a gyümölcse, hogy a Balogákhoz köthető Barva üzletlánc nagyszőlősi áruházán a Szvoboda választási óriásplakátja díszeleg, rajta Oleg Tyahnyibok akár fenyegetésként is felfogható üzenetével: „Nem remeg meg a kéz megváltoztatni mindent”. A párt kárpátaljai aktivistáinak keze akkor sem remegett meg, amikor 2011-ben benzinnel lelocsolt gumiabroncsokkal felgyújtották a magyar honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón, úgyhogy az ilyen kijelentéseket és szövetségeket tanácsos komolyan venni, amikor a szavazóurnákhoz járulunk.

zzz