Hogyan fellebbezzünk?

2012. október 26., 10:00 , 615. szám

„A járási bíróság olyan ítéletet hozott az ügyemben, amelyet nem tudok elfogadni. Mindjárt fellebbeztem is ellene, a bíró azonban, aki az ügyemet tárgyalta, elutasította a fellebbezést, mondván, hogy az nem szabályszerűen lett összeállítva. Mit szükséges tudni a fellebbezés benyújtásáról?”

– A fellebbezést az ügyet tárgyaló elsőfokú bíróságnak lehet benyújtani (lásd Ukrajna polgári peres eljárási törvénykönyve (PPET) 294. paragrafusát!) az ítélet kihirdetését követő egy hónapon belül. Amennyiben a fellebbezés a PPET 293. paragrafusában foglalt követelmények megsértésével lett benyújtva, úgy a bíró elrendeli a hiányosságok kiküszöbölését, időt biztosít erre, s értesíti döntéséről a fellebbezőt.

Fontos, hogy betartsuk a hibajavításra megállapított határidőt! Mivel hasonló esetekben a bíróságok gyakran hivatkoznak a posta késésére, jobb nem ölbe tett kézzel várni a bírósági értesítésre, hanem egy héttel a fellebbezés benyújtása után érdeklődjünk személyesen a bírónál a fejleményekről.

A fellebbezést jól olvasható gépírással kell papírra vetni, s a törvényi követelményekkel összhangban annak tartalmaznia kell:

– annak a bíróságnak a megnevezését, amelyhez a fellebbezést benyújtjuk;

– a fellebbező személy pontos és teljes nevét, lakcímét, postai irányítószámát és telefonszámát;

– az ügyben szereplő további személyek (beleértve a felek képviselőit is) teljes és pontos nevét;

– hivatkozni szükséges az ítéletre, amely ellen fellebbezünk, s a bíróság nevére, amely a kifogásolt ítéletet meghozta;

– meg kell indokolnunk a fellebbezést, azaz ki kell fejteni, véleményünk szerint miért helytelen a szóban forgó ítélet, s ismertetni kell az ezt alátámasztó körülményeket és jogszabályokat;

– a fellebbezésnek tartalmaznia kell a fellebbező kérelmét is, vagyis azt, hogy mit kíván elérni;

– a fellebbezésnek tartalmaznia kell az ahhoz csatolt dokumentumok jegyzékét (a fellebbezéshez annak másolatai és a kiegészítő dokumentumok annyi példányban csatolandók, ahány szereplője van az adott ügynek).

Amennyiben a bíróság befogadja a fellebbezést, a bíró megküldi annak másolatait és a csatolt dokumentumok másolatait a per valamennyi résztvevőjének, s határidőt jelöl ki, ameddig azok benyújthatják a fellebbezéssel kapcsolatos magyarázatukat (lásd a PPET 295. paragrafusát).

Ha azonban a fellebbezést a PPET 292. paragrafusa által megállapított határidőn túl nyújtják be, illetve nem kérvényezik a határidő megújítását, a fellebbezést nem fogja befogadni a bíróság.

hk