Közel négyezer aláírás gyűlt össze

Tiltakozás az aranybánya ellen

2012. október 26., 10:00 , 615. szám

A nagymuzsalyi aranybánya kapcsán korábban hírt adtunk arról, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a tervezett arany- és nehéz­fém­bányászat elleni tiltakozásul aláírásgyűjtési akciót indított a majdani fémkitermelés által érintett Beregszász környéki településeken. Megkértük Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (BKSZ) elnökét, a Beregszászi Járási Tanács „KMKSZ”–UMP frakcióvezetőjét, foglalja össze a munka eredményét.

„A nagymuzsalyi aranybánya „csődhelyzete” komoly szociális feszültségeket eredményezett a járásban: a munkások kifizetetlen bérei mellett a bánya működésének számlájára írhatóak a környezetromboló hatások is. Amikor felröppent a bánya újraindításának híre, sokak körében komoly aggodalmakat keltett azon információ, miszerint a megkérdezett szakemberek szerint a nehézfémek kitermelését csak ciános módszerrel akarják megvalósítani. Mindez hosszú távon környezeti katasztrófát jelentene nemcsak Nagymuzsaly, hanem a környék számára is. Ennek okán, amikor a Beregszászi Járási Tanács egyik korábbi ülésén napirendre került a muzsalyi aranybánya esetleges újraindításának kérdése, természetesen ellene szavaztunk. Jellemző a helyzetre, hogy ismét csak a „KMKSZ”–UMP frakció volt az, amelyik komolyan elutasította ezt a tervet.

A kialakult helyzet lépéseket követelt, így a KMKSZ BKSZ tavaszi választmányi ülésén úgy döntöttünk, hogy a majdani fémkitermelés által érintett Beregszász környéki településeken aláírásokat gyűjtünk a bánya újbóli megnyitása ellen. A KMKSZ alapszervezeti elnökeinek és aktivistáinak részvételével zajlott akció igen eredményes volt. A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének Elnöksége nemrég összegezte az akció eredményét: közel négyezer aláírást sikerült gyűjtenünk, többek között Beregszászból 1262, Muzsalyból 918, Nagyberegről 640, Benéből 618 lakos támogatott bennünket, de Kovászó és Mezőgecse lakossága is több száz aláírással erősítette meg azon szándékot, miszerint nem kérnek a muzsalyi aranybányából.

Az eredmények birtokában már előkészítettük a bánya megnyitásának szándéka elleni tiltakozásunkat kifejező anyagot, melyet az aláírásokkal együtt a napokban fogunk eljuttatni a Kárpátaljai Megyei Tanácshoz, valamint a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztrációhoz. Bízunk abban, hogy a közel négyezer aláírás elég nyomatékos lesz, s remélhetőleg tudatosítja a felsőbb szervek felé azt is, hogy az érintett települések jövője nem egy környezetromboló bányában, hanem az ún. „zöld turizmusban”, valamint a szőlészetben és gyümölcsészetben van” – összegezte beszámolóját Sin József.

fzs