Plakátcsere Nagyszőlősön

2012. október 26., 10:00 , 615. szám

Legújabb választási óriásplakátjaiból ítélve Ivan Busko képviselőjelölt többé nem bízik a hatalompárt, a Régiók Pártja vonzerejében.

Történt, hogy Nagyszőlősön, s néhol annak határain túl is eltünedeztek a 73. számú egyéni választókerületben Ivan Buskónak, a Régiók Pártja jelöltjének plakátjai. Tudják, azokról a hatalmas pannókról van szó, amelyeken vállára vetett zakóval, tehát egyszerre közvetlenül és tetterőtől duzzadva mutatkozik potenciális választói előtt a reménybeli honatya, a kép bal vagy jobb felső sarkában pedig pártja neve és emblémája látható.

A olvasó most bizonyára arra gondol, hogy lelkiismeretlen emberek eltávolították, vagy megrongálták a képviselőjelölt plakátjait, ám szó sincs erről: Ivan Busko a jelek szerint maga cseréltette le a nem éppen olcsó plakátokat. Az új propagandaanyagon a jelölt mosolygó ábrázatát a „Válassz nagyszőlősit – szavazz Buskóra!” felirat váltotta fel. Erre a váratlan taktikai húzásra viszont nemigen kínálkozik más magyarázat, mint hogy a jelölt immár nem bízik töretlenül pártja „vonzerejében”, s ezért utolsó szalmaszálként, a szavazás előtt néhány nappal a lokálpatriotizmus húrjait pengeti, illetve azokba kapaszkodik, ily módon igyekezvén levenni lábukról állítólagos „földijeit”, a nagyszőlősieket.

De félretéve a képzavarokat, jó volna tudni, mire gondolt a politikus, amikor rászánta magát erre a lépésre. Hiszen nem gondolhatta komolyan, hogy a plakátcsere titokban marad a beregszászi és a beregszászi járási, valamint az ilosvai járási választók előtt (körükben természetesen nem reklámozta különösebben a nagyszőlősi származást). Saját – feltételezett – logikájából kiindulva pedig a nem nagyszőlősieknek így bizonyosan semmi értelme a pártjától menekülő „nagyszőlősire” szavazni, s akkor már maguk a nagyszőlősiek is jobban teszik, ha más, esélyesebb, s valamennyi választóját egyformán képviselni szándékozó jelölt után néznek.

ha