A RIT alkotótábora Alsóhidegpatakon

2012. november 2., 09:00 , 616. szám

Idén 8. alkalommal rendezte meg hagyományos Hollósy Simon, kárpátaljai kötődésű festőművészről elnevezett alkotótáborát a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT).

Az idei, múlt hónapban zajlott alkotótábornak Visk után most az Ökörmezői járásban található festői szépségű Alsóhidegpatak adott otthont. A tucatnyi festőművész – többek között Veres Ágota, Tóth Róbert, Réti János, Magyar László, Kopriva Attila – több mint egy héten keresztül alkotott Kárpátalja e csodálatos helyén.

Magyar Lászlótól, a Révész Imre Társaság elnökétől megtudtam, hogy bár a tavalyi, viski helyszíntől eltérő helyen rendezték meg idén táborukat, Alsóhidegpatak mégsem volt teljesen ismeretlen a társaság számára. Igaz, az időjárásnak sikerült meglepetéseket okoznia, az alkotókedvnek azonban ez sem vetett gátat. A környék ismeretében pedig az alkotáshoz szükséges legjobb helyszínek, legszebb tájak keresgélésére sem volt szükség.

A tábor idején született alkotásokból a hagyományokhoz híven most is kiállítást szervez majd a Révész Imre Társaság, ahol minden alkotótáborosnak szerepel majd 3-4 munkája. A kiállításra november közepén kerül sor a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, így a nagyközönség is megtekintheti majd Kárpátalja művészeinek legújabb alkotásait.

Az alkotótábort a Bethlen Gábor Alap támogatta.

E. M.