Teljesítménytúrával tisztelegtek '56 hősei előtt

2012. november 2., 09:00 , 616. szám

A Munkácsi 1. Sz. Zrínyi Ilona Cserkészcsapat vállalt feladatainak keretében számos alkalommal szervezett már hagyományteremtőnek szánt programokat. Ezek egyike az 1956-os forradalom emlékére szervezett 56 kilométeres teljesítménytúra, melyet idén október 25–26-án – immár második alkalommal – szerveztek meg.

A túra előzményeiről Popovics Pált, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) elnökét kérdeztük, aki elmondta: az 56 kilométeres teljesítménytúra lényegében egy öt évvel ezelőtt indult kezdeményezés új sarjának számít. Akkor a Munkácsi 1. Sz. Zrínyi Ilona Cserkészcsapat vezetése úgy gondolta, hogy 1849. október 6-ának hősei előtt ne csupán egy „szimpla” megemlékezéssel tisztelegjenek, hanem egy tevőleges és gyakorlatias, a cserkészélet szellemiségét is magába foglaló, hagyományteremtőnek szánt programmal. Végül temetőtakarításban állapodott meg a csapat vezetése, melyet a munkácsi cserkészek azóta minden év október 6. táján elvégeznek. „Ennek az akciónak a keretében az 1848-49-es kötődésű sírok mellett gondozunk néhány elhanyagolt régi magyar sírt is – mondja Popovics Pál. – Tavaly elhatároztuk, hogy az aradi hősök napján zajló akció mintájára az 1956-os forradalom apropóján is valamilyen gyakorlatiasabb programot dolgozunk ki. Ennek eredményeként megszületett a két napon keresztül zajló, 56 kilométeres gyalogtúra gondolata, melyet nyugodtan nevezhetünk teljesítménytúrának is, lévén, hogy teljesítése komoly erőt és kitartást igényel. A résztvevők alsó korhatára 14 év. A tavalyi első túrán – melyet a cserkészcsapat berkein belül hirdettünk meg – még csupán négyen vettek részt. Idén azonban a cserkészeken kívül is jelentkezhettek résztvevők, így Kristofori András, a Zrínyi Ilona Cserkészcsapat segédtisztje vezetésével tízen vágtak neki az útnak. A túra első napján a csapattal tartott Popovics Béla, a KáMCSSZ tiszteletbeli elnöke is. Az elszántságot növelte, hogy idén volt a forradalom 56. évfordulója.”

A csapat idén is a tavalyi útvonalat követte: a munkácsi Csernek-hegy tövéből indulva első állomásuk az Obavai-kő, majd Szinyák volt, ahol a lelkigyakorlatos házban hálózsákokban meg is szálltak. Másnap a Beregvár–Beregszentmiklós–podheringi emlékmű vonalon gyalogoltak, s az emlékművet elérve zárult le az 56 kilométeres út, amelynek megtétele egyáltalán nem volt könnyű, hiszen nyirkos, hideg időben, esőben és ködben kellett gyalogolniuk. Ugyanakkor a csapat jókedve és elszántsága végig emelkedett volt, s útjuk állomásait, valamint tapasztalataikat mobilinternet segítségével a Facebook tagjaival is rendszeresen megosztották.

Popovics Pál lapunknak elmondta még, hogy idővel a teljesítménytúrát szeretnék rendszeres megyei szintű eseménnyé növelni, amely a távolság és a körülmények nehézségei miatt kiválóan alkalmas kapcsolatépítésre, a táj szépségeinek megtekintésére, s így egyúttal azok, akik nem cserkészek, betekintést nyerhetnek a szervezet életébe, ami által talán ők is kedvet kaphatnak „cserkészkedni”.

Fischer Zsolt