Történetek, mérföldkövek Kárpátaljáról

Művészeti karaván a Rákóczi-főiskolán

2012. november 2., 09:00 , 616. szám
Kulin Zoltán

Október 24-én a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szervezésével és a Tisza–1 televízió munkatársainak közreműködésével filmvetítéssel és beszélgetéssel egybekötött előadásra került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának filmklubjában Történetek, mérföldkövek Kárpátaljáról címmel.

A művészeti karaván Kárpátalja kulturális, történelmi múltját és jelenét hivatott bemutatni, illetve rávilágítani a vidék természeti adottságaira a Tisza–1 televízió-csatorna munkatársainak jóvoltából. A csatorna képviseletében jelen volt Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság első vezérigazgató-helyettese, a nemzetközi kapcsolatokkal és európai integráció kérdéseivel foglalkozó vezérigazgató-helyettes, Kovács Géza, a nemzetiségi adások igazgatója, valamint Vass Tamás, a csatorna hangmestere és operatőre.

Kezdésként Kulin Zoltán tartott bemutatót a kárpátaljai magyar tévések munkájáról Stúdió az Ung partján címmel, melyben röviden és tömören beszélt az 1960-as évek végén beindult kárpátaljai magyar televíziózás és a 2006 októberében megalakult Tisza–1 televízió történetéről, mindennapjairól, nehézségeiről, kitérve a mérföldköveket jelentő eseményekre, vételi lehetőségekre, műsorokra, és természetesen azokra is, akiknek mindezt köszönhetjük – a stáb szakértő munkatársaira. Egy érdekességet is kiemelt: műsoraikat magyar, román, szlovák, német, orosz, ruszin és roma nyelven készítik. Egy humorral bőven fűszerezett videoanyagnak köszönhetően a kulisszák mögé is némi bepillantást kaphattunk. Kovács Géza pedig a csatorna magyar nyelvű műsorairól beszélt a kíváncsi nézőknek.

Ezután következett az esemény másik, Kárpátaljára vonatkozó része. Ennek keretén belül a csatorna műsorainak néhány, többek között a Híradó a Nárciszok völgyéről, Magyarok a szórványban – „Biccen a szó a száj szegletén”, A Rákóczi-szabadságharc utolsó országgyűlése Salánkon, Tüzes Pál, a batári mangalicatenyésztő c. rövidfilmjei kerültek bemutatásra. Igencsak tanulságos volt ez a néhány kisfilm.

S nemcsak tanulságos, de hasznos is volt a közel 2 órás előadás. A főiskola elnök asszonyának, Orosz Ildikónak kezdeményezésére a csatorna műsorai felkerülnek majd a Kárpátalja.ma c. hírportálra is, hogy még szélesebb körben elérhetővé váljanak az érdeklődők számára.

A Tisza–1 TV magyar nyelvű adásainak elérhetőségeit és műsorelőzetését lapunk 8. oldalán is megtalálhatják. Higgyék el: megéri a Tisza–TV-t nézni!

Espán Margaréta