Újabb magyar párt jöhet létre Szlovákiában

2012. november 2., 09:00 , 616. szám

Új, a szlovákiai magyar választókat megszólítani kívánó, elsődlegesen keresztény értékeket felvállaló politikai csoportosulás létrehozásának előkészületi munkáit kezdte meg felvidéki civilek egy csoportja – közölte az MTI pozsonyi irodájával Fehér Csaba, a kezdeményezés szóvivője.

Fehér Csaba szerint a leendő politikai csoportosulás – amely a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nevet viselné – nem kíván gyűjtőpárt lenni, annak tagjai elsősorban a „keresztény testvéri szellemiség jegyében” kívánnak politizálni. A kezdeményezés szóvivője szerint a párt alapításának ötlete néhány hónapos múltra tekint vissza, azt főként az indokolta, hogy szerintük jelenleg egyik – a felvidéki magyar választók szavazataiért küzdő – párt sem fektet kellő hangsúlyt a keresztény értékek képviseletére. Hozzátette: nem kívánnak megosztó tényező lenni a szlovákiai magyar politikában, csak a politikai kínálatot akarják bővíteni. A leendő párt az együttműködést keresve mind a Magyar Közösség Pártját (MKP), mind pedig a Most–Híd szlovák–magyar pártot meg kívánja szólítani.

A párt bejegyeztetéséhez szükséges 10 ezer aláírás gyűjtését a politikai csoportosulás leendő tagjai hamarosan megkezdik, a párt alapszabályának kidolgozása pedig már folyamatban van, így reményeik szerint a pártot 2013 tavaszára sikerül megalapítaniuk. Terveik szerint a párt már indulhatna a jövő ősszel esedékes megyei választásokon is. A párt előkészítő bizottságának tagjai között egyébként több olyan személy is van, aki korábban – különböző pártok színeiben – már részt vállalt a politikai életben.

Berényi József, az MKP elnöke az új párt létrehozására irányuló törekvés kapcsán az MTI-nek úgy nyilatkozott, tapasztalatai szerint a felvidéki magyarságnak nem újabb politikai párt megalakítására van igénye, hanem közös politikai érdekképviseletének megteremtésére. Hozzátette: alapítóinak eddigi kijelentései arra utalnak, hogy nem egy független kezdeményezésről van szó. „Olyan érdek állhat mögötte, ami nem feltétlenül a régió és a magyarság érdekeit szolgálja” – jegyezte meg utalva arra, hogy egy harmadik párt a felvidéki magyarság szavazatainak további szétforgácsolódásához vezethet.

Bugár Béla, a Most–Híd szlovák–magyar párt elnöke kifejtette: nem bízik benne, hogy egy harmadik, szlovákiai magyar választókat megszólítani kívánó politikai csoportosulás hozzájárulhatna a szlovákiai magyar politikai érdekképviselet egyesítéséhez vagy az együttműködés megteremtéséhez. „Ilyen célú próbálkozások már voltak, eddig eredmény nélkül” – fogalmazott Bugár Béla.