Vidékfejlesztési együttműködések

2012. november 2., 09:00 , 616. szám

Vidékfejlesztési együttműködések vajdasági civil szervezetekkel címmel tartott konferenciát Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztérium, amelyen számos vajdasági gazdakör, agráregyesület, méhészegyesület, illetve állattartó-egyesület képviseltette magát. A tanácskozást Budai Gyula parlamenti államtitkár nyitotta meg.

– Igyekszünk hagyományt teremteni, amelynek fontos állomása ez a konferencia. Szeretnénk mindent megtenni azért, hogy határon túli nemzettársaink, a határon túli gazdaszervezetek ugyanolyan hatékonyan tudják érvényesíteni az igényeiket, mint a magyarországiak – mondta köszöntőjében Budai Gyula. Az államtitkár hangsúlyozta: nagyon sok határon túli gazdaszervezettel áll élő kapcsolatban. Meglátása szerint ösztönözni kell a határon túli és az anyaországi gazdák kapcsolatteremtését. „Mi ehhez igyekszünk minden segítséget megadni” – tette hozzá, kiemelve: az élő kapcsolat megteremtése, a hatékony érdekérvényesítés feltételeinek megismertetése, az összetartozás érzésének erősítése a legfontosabb eleme a kapcsolatok elmélyítésének.

Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára mindehhez hozzátette: a tárca ebben a folyamatban katalizátor szerepet tölt be, azaz a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a határon túli és a magyar gazdaszervezetek napi, élő szakmai és gazdasági kapcsolatainak kialakítását, a konkrét információáramlást. Ehhez jó alapot teremt a szaktárca által kidolgozott hosszú távú vidékstratégia, amely a népesség megtartó erejének növelését, a munkahelyek megtartását és számuk növelését, valamint a vidéki élet vonzóvá tételét tűzte ki egyik fontos célként. Tóth Katalin kiemelte: szeretnék, ha az anyaországi szervezetek felvennék a kapcsolatot a hasonló profilú határon túli szervezetekkel, hogy az aktív együttműködésben segítsék egymás mindennapi tevékenységét.

(magyarszo.com/Kárpátalja)