Surján: Le a sötét szemüvegekkel!

2012. november 9., 09:00 , 617. szám

Utópia vagy realitás? Megbékélés Közép-Európában címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést Pozsonyban, a ferencesek templomának refektóriumában. A rendezvény vendége volt Surján László, az Európai Parlament (EP) alelnöke is.

Az EP alelnöke, a beszélgetést szervező Charta XXI kezdeményezője úgy nyilatkozott, hogy jól érezte magát Pozsonyban, mert kimondattak kulcsmondatok. A politikus hangsúlyozta, hogy a beszélgetés egyik szlovák résztvevője mondta ki, hogy Trianon igazságtalan volt, ő maga pedig magyarként azt ismerte el, hogy a korábbi magyarosító politika hibás és elfogadhatatlan volt. „Ezeket föl kell dolgozni, és akkor talán nemcsak Stefan Hríb és Surján László fogja kimondani a kulcsmondatokat, hanem azok előbb-utóbb részei lehetnek mindkét nemzet tudatának” – mondta a kereszténydemokrata képviselő.

Surján László szamárságnak nevezte azokat a „fortélyos félelmeket”, amelyek miatt a szlovák fél azt gondolja, hogy minden magyar lépés a területi integrációja ellen irányul, a magyar fél pedig úgy véli, minden szlovák lépés a felvidéki magyarok eltávolítását célozza. „Nem lenne szabad egymást ezeken a félelmeken keresztül nézni. Aki sötét szemüveget húz, sötéten látja a világot. Le a szemüvegekkel, nézzünk egymás szemébe” – fogalmazott a Határok nélkül műsorában Surján László kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament alelnöke.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)