„A KMKSZ feladata a kárpátaljai magyarság nemzettudatának újjáélesztése”

Alapszervezeti elnökök konferenciája

2012. november 16., 09:00 , 618. szám

A konferencia Kovács Miklós elnök beszámolójával kezdődött. A KMKSZ elnöke elmondta: a KMKSZ-nek a kárpátaljai magyarság önálló politikai személyiségének megtartása és megjelenítése végett részt kellett vennie a 2012-es parlamenti választásokon. Mindezt annak ellenére, hogy az államhatalom a tömbmagyar vidéket olyan három választókörzetre osztotta, amelyekben a magyar szavazók aránya 30, illetve 17 és 19% volt. A Szövetségnek mindhárom választókörzetben szembe kellett néznie az adminreszursz felhasználásával, fenyegetésekkel és a szavazatvásárlással, amelyek közül az utóbbi korábban nem tapasztalt méreteket öltött a megfigyelők beszámolói szerint.

Kovács Miklós hangsúlyozta – a legutóbbi három választáson, 2006-ban, 2010-ben és most is körülbelül ugyanazt az eredményt érte el a magyar szövetség. „Ez azt jelenti, hogy kevéssel több, mint 20 ezer olyan kárpátaljai magyar választópolgár van, akit nemzeti retorikával motiválni lehet. Illetve ismételten szembesülnünk kellett azzal, hogy a magyar szavazók jelentős része hajlamos magától értődőnek venni azt, ami rajtunk keresztül jut el hozzájuk, és hajlamos felülértékelni a helyi hatalmi maffiától kapott Júdás-pénzt. A KMKSZ elnöke a szavazatukat tömegesen eladott magyarok tettét párhuzamba állította az anyját lenyilazó fiú, a kínok között múltját elfelejtő mankurt történetével, ahogy azt a világhírű kirgiz író, Csingiz Ajtmatov Az évszázadnál hosszabb ez a nap című regényében megrázóan elmesélte. A KMKSZ legfontosabb feladata a kárpátaljai magyarság nemzettudatának újjáélesztése, ezt a célt nem adhatjuk fel– jelentette ki Kovács Miklós.

Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke is összegezte a parlamenti választások tanulságait: „Ezeket a választásokat semmiképpen sem tudtuk volna megnyerni. Már abban a pillanatban, amikor a magyar körzetet felszabdalták, világos volt, hogy megnyerni nem lehet. Ezt a sejtésünket erősítette az is, amikor létrehozták a választási bizottságokat, és csak nagyon kevés helyen kerülhettek be a mi képviselőink. A hagyományos kampányunkat lelkiismeretesen megcsináltuk, de nyilvánvalóan újítanunk kell a jövőben, mert ez nem hozta meg azt az eredményt, amit vártunk tőle. Egyébként a választás megnyerése számunkra nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy a magyarságot Kárpátalján megtartsuk. Az, hogy a választás most így sikerült, nem jelenti azt, hogy nekünk nincs feladatunk a kárpátaljai magyarság megőrzése, fejlesztése és érdekvédelme szempontjából.”

Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke köszönetet mondott a KMKSZ alapszervezeti elnökeinek, akik nem hagyták magukat megfélemlíteni, kiálltak és hűségesen elvégezték a kampány során rájuk bízott munkát. „Ez mindenképen tiszteletet parancsol.”

A konferenciát követően a Szövetség Választmánya úgy döntött, hogy a KMKSZ alapszervezeti közgyűléseit 2013. február 1. és március 8. között tartják meg, a középszintű közgyűléseket március 16-tól március 24-ig. A Szövetség megyei közgyűlésére pedig április 4-én kerül majd sor Beregszászban. Döntöttek a KMKSZ 2013-ra tervezett rendezvényeiről is, a jövő évben összesen 24 megyei rendezvényt szerveznek.

A KMKSZ Választmánya nyilatkozatot fogadtak el a parlamenti választásokkal és az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány elnöke beszámolt a különböző anyaországi támogatási rendszerek pillanatnyi állásáról. Elmondta, hogy a kapcsolattartási támogatások nagy száma miatt elfogyott az erre az évre tervezett keretösszeg, emiatt előreláthatólag az év végén késni fognak az átutalások. A családtámogatási rendszerben 19 ezer embernek lett átutalva az A/B típusú támogatás és 293-nak a C típusú. A pályázók közül már csak 47-nek, illetve 98-nak nem lett még átutalva az említett támogatás, nagyobbrészt azért, mert még nem vették fel a bankkártyájukat. A KMKSZ ebben az évben eddig 18192 vízumszerzést megkönnyítő támogató nyilatkozatot adott ki, ez a munka továbbra is folyik.

Badó Zsolt