Parlamenti választások: megvan a hivatalos végeredmény

2012. november 16., 09:00 , 618. szám

Megszületett a parlamenti választások végeredménye: győzött a Régiók Pártja (PR), de Gajdos István egyelőre nem került be a parlamentbe.

A Központi Választási Bizottság a 225 egyéni választókerület közül ötben (94., 132., 194., 197. és 223. számú választókerületek) lehetetlennek mondta ki a szavazás eredményeinek megállapítását, e képviselői helyek így egyelőre betöltetlenek maradnak, a szóban forgó kerületekben később meg kell majd ismételni a választásokat. A két hivatalos lapban, a Holosz Ukrajiniban és az Urjadovij Kurjerben is közzétett eredmények szerint az egyéni választókerületekben megszerezhető további 220 mandátum a következőképpen oszlott meg: Régiók Pártja – 113, Batykivscsina, az egyesült ellenzék – 39, Szvoboda – 12, Udar – 6, Egységes Közép (JeC) – 3 Néppárt – 2, Szojuz párt – 1, Oleg Ljasko Radikális Pártja – 1, önjelöltek – 43.

Pártlistáról 225 képviselő jutott a Legfelsőbb Tanácsba a következő megoszlásban: PR – 72, Batykivscsina – 62, Udar – 34, Ukrán Kommunista Párt (KPU) – 32, Szvoboda – 25.

Ily módon a pártlistáról és az egyéni választókerületekből megválasztott összesen 445 képviselő alkotja jelen helyzet szerint az ukrán parlamentet az alábbiak szerint: PR – 185, Batykivscsina – 101, Udar – 40, Szvoboda – 37, KPU – 32, JeC – 3, Néppárt – 2, Szojuz – 1, Ljasko Radikális Pártja – 1 mandátum. Ezenkívül 43 – egyelőre – független honatya is helyet foglal majd a parlament üléstermében.

Kárpátaljáról a 68. számú, Ungvár központú egyéni választókerületből Vaszil Kovacs (PR), a 69. számú, Munkács központú választókerületből Viktor Baloga (JeC), a 70. számú, Szolyva központú választókerületből Mihajlo Lanyo (PR), a 71. számú, Huszt központú választókerületből Pavlo Baloga (JeC), a 72. számú, Técső központú választókerületből Vaszil Petyovka (JeC), a 73. számú, Beregszász központú választókerületből pedig Ivan Busko (PR) jutott a törvényhozásba. További három jelölt került a parlamentbe pártlistáról: Szerhij Mosak (PR), Valerij Packan (Udar) és Valerij Luncsenko (Batykivscsina). A PR listáján a 74. helyen jelölt Gajdos István az előzetes bejelentésekkel ellentétben nem jutott be a Legfelsőbb Tanácsba. Az UMDSZ elnöke legfeljebb akkor válhat parlamenti képviselővé, ha a jövőben a PR pártlistás jelöltjei közül legalább ketten visszalépnek a képviselőségtől.

szcs