A Vajdaság helyzetéről tárgyalt az Unió bővítési biztosával Pásztor István

2012. november 16., 09:00 , 618. szám

A Vajdaság helyzetéről tájékoztatta Pásztor István, az észak-szerbiai autonóm tartomány közgyűlésének elnöke Stefan Füle uniós bővítési biztost Brüsszelben.

Pásztor István a találkozót követően arról tájékoztatta az MTI-t, hogy beszámolt az uniós biztosnak a Vajdaság státusával kapcsolatos nyitott kérdésekről, nevezetesen a szerb alkotmánybíróság pár hónappal ezelőtti döntéséről, amely az újvidéki közgyűlés első embere szerint 22 területen nyirbálta meg a tartomány autonómiáját. Beszámolt arról is, hogy a szerb kormány költségvetési javaslata jelenlegi formájában megsérti az alkotmány azon előírását, hogy a források legalább hét százalékát a Vajdaságra kell fordítani. Ez a korábbi években is csak papíron teljesült, de a 2013-as büdzsé tervezetében már papíron sem szerepel az alkotmányban garantált összeg – fejtette ki a vajdasági magyar politikus.

„Amennyiben ilyen módon sérti valaki az alkotmányos garanciákat, akkor azt gondolom, hogy ez szembemegy mindazzal az értékrenddel, amely az európai értékrend alapjait képezi” – adott hangot véleményének Pásztor István.

A szerb alkotmánybíróság a szerb alaptörvénybe ütközőnek minősítette, hogy a Vajdaság hatáskörébe tartoztak a mezőgazdaság támogatásával, a víz- és erdőgazdálkodással, a szociális ügyekkel kapcsolatos kérdések, az, hogy a Vajdaságot Bácskára, Bánátra és Szerémségre tagolják, és az is, hogy a tartománynak saját irodája van Brüsszelben – ismertette a részleteket a Vajdaság közgyűlésének elnöke.

„Ez teljesen kilyuggatta azt az építményt, amelyet az autonómia, a decentralizáció és a szubszidiaritás elvének megvalósítása érdekében az elmúlt 10 évben építettünk” – mondta Pásztor István.

(MTI/Kárpátalja)