Aligha válik egyszerűbbé és olcsóbbá az útlevéligénylés!

Január 1-től a migrációs szolgálat fogja kiadni az útleveleket

2012. november 23., 09:00 , 619. szám

2013. január 1-től kizárólag az Állami Migrációs Szolgálat (DMSZ) fogja kiadni Ukrajnában az útleveleket – közölte Mikola Kovalcsuk, a szolgálat vezetője. „A tevékenységünket szabályozó jogszabályok elfogadásának mértékében átvettük a Belügyminisztérium egyes funkcióit. Augusztus 1-től átvettük a személyigazolványok kiadását és az ukrán állampolgárok lakhelyükön való nyilvántartásba vételét. A következő évtől, január 1-től megkezdjük az útlevelek kiadását Ukrajna állampolgárai számára” – tájékoztatta a sajtót a DMSZ vezetője.

Korábban az ukrán állampolgárok csak a lakhelyükön illetékes, a Belügyminisztériumhoz tartozó (megyei/járási/városi) útlevél-igénylési ügyosztályokon igényelhettek útleveleket, 2013. január 1-től viszont már bármelyik megyei/járási/városi migrációs hivatalban lehet útlevelet igényelni – közölte a DMSZ sajtószolgálata. Mikola Kovalcsuk hozzátette, hogy útlevéligényléskor ezentúl csak a kiállítási költségeket kell kifizetni, a sürgősségi igénylés esetében pedig, csakúgy, mint korábban, többet kell fizetni az útlevélért.

Ám ahogy a mondás tartja, az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó! Ukrajnában azonban nem lehet hinni a hatalom és a különböző szolgálatok szavában, az útlevéligénylés valószínűleg ugyanolyan körülményes és bonyolult, korrupció által átszőtt folyamat lesz, mint amilyen most. Az is biztosra vehető, hogy miután megkezdik az útlevelek kiadását, a migrációs szolgálatnál is kitalálnak valamilyen pótdíjat vagy kötelező alapítványi befizetést, amellyel megsarcolhatják az útlevéligénylőket, mint ahogy teszik ezt most a belügyminisztériumhoz tartozó útlevélosztályok.

(B.J./fakty.ua/moepravo.ligazakon.ua)