Matl Péter Szervátiusz Jenő-díjat kapott

2012. november 23., 09:00 , 619. szám

Az idén öten kapták meg a Szervátiusz Jenő-díjat, a múlt pénteki ünnepségen Matl Péter kárpátaljai szobrász, a Magyar Katolikus Rádió, a médium két szerkesztője, Dévény Mária és Jálics Kinga, valamint Veress László, az Országgyűlés kabinetfőnöke vehette át az elismerést.

A díjakat odaítélő Szervátiusz Alapítványt Szervátiusz Tibor szobrászművész alapította feleségével, Szervátiusz Klárával édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulójára 2003-ban. Egyúttal létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira.

A díjat a kuratórium évente adja át olyan képzőművészeknek, akik a nemzeti kultúra gyökereit felmutató magas színvonalú műveket hoznak létre. 2005-ben megalapították az alternatív Szervátiusz Jenő-díjat is, amelyet évente felváltva egy művészettörténésznek és egy újságírónak ítélnek oda. Az alapítvány olyan kiváló alkotókat (nem képzőművészeket) is elismer a díjjal, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárulnak a magyar nemzeti identitástudat megőrzéséhez.

Matl Péter szobrászművész 1960-ban született Munkácson, ma is ott él. Legismertebb munkája a Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékmű. Ő készítette el a Nemzeti Összetartozás Emlékművét is, amely csaknem 10 méter magas kitárt szárnyú bronz turulmadarat ábrázol és amelyet szeptember végén avattak fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban. Elsősorban köztéri szobrokat, díszkutakat, egyházi oltárokat és szobrokat készít.

(MTI/Kárpátalja)