Őrizetbe vették a VMSZ volt elnökét

2012. november 23., 09:00 , 619. szám

Hivatali visszaélés gyanújával vették őrizetbe Kasza Józsefet.

Az állítólagos bűncselekmény elkövetése idején Kasza József az Agrobank nevű pénzintézet szabadkai fiókját vezette. Rajta kívül a rendőrség kedd reggel őrizetbe vette egykori helyettesét, Zoran Malesevicet, továbbá Zoran Malisanovicot, az Azohem, a Mala Bosna és az Azotara Subotica vállalatok tulajdonosát és Miomir Paovic igazságügyi szakértőt.

A hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy több mint 13 millió euróval gyarapították az Agrobanka nevű pénzintézet kárára Zoran Malisanovic vagyonát.

Az Agrobank körüli botrány nyáron tört ki. Augusztus 9-én tartóztatták le a belgrádi Agrobanka igazgatótanácsának volt elnökét, Dusan Antonicot és nyolc másik vezető banktisztviselőt amiatt, hogy a pénzintézetet 300 millió eurós veszteség érte fedezetlen hitelkihelyezések miatt.

Azóta az üggyel kapcsolatban egy tucatnál több embert vettek őrizetbe, többségük az Agrobank-hitelek kedvezményezettjei voltak. Ez az első olyan nagy korrupciós ügy, amelyet az új szerb kormány hivatalba lépése után göngyölített fel a rendőrség.

Az RTS állami televízió úgy tudja, hogy Kasza József és Zoran Malesevic a letartóztatott Dusan Antonic bankigazgatóval és munkatársaival egyetértésben, törvényt sértve három hitelt helyezett ki, és öt bankgaranciát nyújtott kedvező feltételek mellett és megfelelő biztosíték nélkül Zoran Malisanovic vállalatainak.

Kasza József több mint 12 éven át vezette a VMSZ-t, és a Djindjic-kormányban miniszterelnök-helyettes is volt. A VMSZ fegyelmi bizottsága 2010 februárjában fosztotta meg tiszteletbeli elnöki tisztétől, s zárta ki a pártból a párt politikáját bíráló kijelentései miatt.

(MTI/Kárpátalja)