Aki Gulácsyra szavazott, meg is halhat?

Guton nem ismerik Hippokratészt

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

November 27-én a beregszászi járási Guton élő Kiss Gizella néni rosszul lett. Nagyon felment a vérnyomása, amit erős gyógyszerekkel sem sikerült leverni. Idősebbik lánya, Balogh Erzsébet volt vele, aki telefonon próbálta hívni a falu felcserét, illetve a helyi családorvosi rendelőt, de hiába, senki nem vette fel a telefont. Ekkor kétségbeesetten szaladt a rendelőbe, ahol délelőtt 11 órakor senkit nem talált. Tovább rohant a községházára, hisz Kopasz Gusztáv, a falu felcsere egyben Gut polgármestere is. A polgármester-felcser urat szerencsére ott már megtalálta, aki először visszaküldte az orvosi rendelőbe, ami továbbra is zárva volt. A bejárati ajtó mellett kifüggesztett munkarendből az is kiderült, hogy aznap 11 órától pont a polgármesternek kellene ott ügyeletet tartania, ugyanis Guton az orvosi állás betöltetlen, és jelenleg is Kopasz Gusztáv a falu egyik felcsere. Balogh Erzsébet tudósítónknak így mesélte tovább a történetet: „Visszamentem és mondtam neki, hogy senki nincs az ambulancián. Kértem, hogy jöjjön, és adjon egy injekciót az édesanyámnak, mert nem megy le a vérnyomása. Ekkor azt mondta: »Eredj Sin Józsihoz vagy Gulácsyhoz, akire szavaztatok. Meg máskülönben az ambulanciát se engedi rendbe hozatni Sin Józsi. (!)«

Hogy megy ez ahhoz? – mondtam neki. Nagyon megijedtem, egy nyolcvannyolc éves idős nénivel élünk, és a férjem is nyolc éve fekvőbeteg. De most az édesanyámról volt szó, aki egyben Sin Józsefnek, a járási KMKSZ elnökének az anyósa, ezért »más elbírálás alá esik«. Végül a már nem dolgozó korábbi felcserasszonyt kértem meg, hogy segítsen az anyámnak.”

Megkérdeztük az ügyben Sin Józsefet, a község járási képviselőjét, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét: „Minden józan gondolkodású embert felháborít ez az eset: elsősegélynyújtás helyett cinizmus és politikai zsarolás történt. Vajon milyen egészségügyi dolgozó, illetve helyi vezető az ilyen ember, aki a hozzá fordulók feltételezett politikai hovatartozásától függően kénye kedvére tehet, súlyosan megsértve írott és íratlan társadalmi törvényeket, kötelezettségeket. Ráadásul az orvosi rendelőn kifüggesztett munkarend szerint az adott időben éppen a polgármesternek volt ügyeleti ideje.

Hogy többé ne fordulhassanak elő hasonló esetek, senkinek ne kerülhessen veszélybe az egészsége, élete, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökéhez fordultam az ügyben, és szigorú vizsgálatot követelek, hisz számos visszásságot tapasztalunk az orvosi rendelő körül már évek óta.”

Az üggyel rövid időn belül a járási egészségügyi osztály vezetője is foglalkozott, aki kiderítette, hogy a Beregszászból Gutra kijáró védőnőt berendelték az elszámolást leadni, és ezalatt a felcserként is foglalkoztatott polgármester volt ügyeletben. Egyébként is így lett volna, erről e sorok írója is meggyőződött, amikor megnézte az orvosi rendelő falára kifüggesztett munkarendet. Aznap a járási egészségügyi osztály vezetője több munkatársával ellátogatott Gutra, megvizsgálták Kiss Gizella nénit, és a faluban kialakult helyzetet is igyekeztek tisztázni. Várjuk a vizsgálatok eredményét.

Kopasz Gusztávot később telefonon nem tudtuk utolérni.

Mindenesetre felmerült bennem a kérdés: törvényes-e, hogy a polgármester egyben a falu felcsere is másodállásban? Miközben mások megfelelő szakirányú végzettséggel, munkalehetőség híján otthon ülnek Guton.

Badó Zsolt