Befogadóbbá válhat az RMDSZ

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

A december 9-i romániai parlamenti választások után befogadóbbá válhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

A tervezett változásokra Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke utalt egy hallgatói kérdésre válaszolva a kolozsvári Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely fórumán. A kérdés arra vonatkozott, van-e politikai akarat az RMDSZ-ben arra, hogy jelenlegi ellenzéke felé tett nyitással kerülje el a későbbi országos választásokon való magyar–magyar versenyeket. „Nem szeretném elkiabálni, de erre a kérdésre a következő esztendőben erős választ fogunk adni” – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Hozzátette, hogy aki az elmúlt hetekben követte az erdélyi magyar közélet történéseit, érzékelhette már ennek az előjeleit. Kelemen Hunor nyomatékosan közölte: maga is úgy gondolja, hogy a szövetségen belül kell megteremteni a politikai sokszínűség lehetőségét.

Hozzátette, hogy az RMDSZ-en belül sokkal nehézkesebbek az egységteremtés mechanizmusai, mint a pártokon belül, ahol az elnök döntései határozzák meg a párt irányvonalát. A szövetségben egy pluszerőfeszítést igényel a nézetek összehangolása, de erre mind a szövetséget, mind magát képesnek érzi.

Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy a választási esztendő nem alkalmas a nyitásra. Ilyenkor mindig élesebben látszanak a kontrasztok. Ezért csakis a választások után hozhat ilyen jellegű döntéseket az RMDSZ.

(MTI/Kárpátalja)