Fegyir Vascsuk az UNE új rektora

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

A „hatalompárti” jelölt nyert az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) rektori székéért folytatott küzdelemben. Az oktatási intézmény dolgozói kollektívája múlt csütörtökön választott új vezetőt.

A rektori hivatal betöltésére kiírt minisztériumi pályázatra hárman nyújtották be a jelentkezésüket. Fegyir Vascsuk, az Ungvári Állami Egyetem rektora, aki nyár óta az UNE megbízott vezetőjeként is dolgozott, a hatalom, azaz a Régiók Pártja (PR) támogatását élvezve pályázhatta meg a posztot. Volodimir Szmolanka pártja, az Egységes Közép (JeC) és a Baloga testvérek támogatására számíthatott a megmérettetésben. (Mint köztudott, Mihajlo Vehes, az UNE előző rektora, akinek tavasszal járt le a megbízatása, a JeC megyei tanácsi képviselője volt.) A jelöltek között a kijevi Ivan Drobot professzor, az M. P. Dragomanov Nemzeti Pedagógiai Egyetem Filozófiai Képzési Intézetének igazgatója kakukktojásnak számított, amennyiben senki sem tudta, milyen megfontolásból jelöltette magát a rektori tisztségre a Kárpátalján kevéssé ismert tudós.

A rektorválasztás miatt feszült egyetemi hangulat a csütörtöki gyűlés időpontjára szinte az egész megyére kiterjedt, több internetes portál online tudósított a gyűlés helyszínéről, akár egy futballmérkőzésről. Az izgalmakat csak fokozta, hogy az eseményen megjelent Ivan Baloga, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, s egy sor minap megválasztott kárpátaljai parlamenti képviselő – Ivan Busko és Mihajlo Lanyo a PR-től, illetve Vaszil Petyovka és Pavlo Baloga a JeC-től.

Miután Drobot meg sem jelent a rektorválasztó konferencián, csupán két jelölt mondta el a programbeszédét. A szavazás kimenetele azonban már akkor sejthetővé vált, amikor a beszédeket követően megkezdődött a jelöltek programjainak vitája. Viktor Pascsenko politológus utóbb úgy fogalmazott, a vita „Vascsuknak tett hűségesküvé” alakult át. Mint a mukachevo.net írja beszámolójában, a teremben ülők közül sokak számára megdöbbenést okozott, hogy a felszólaló egyetemi dolgozók közül senki sem akadt, aki a jelenlegi megbízott rektor vetélytársát támogatta volna.

Amikor a szavazásra került a sor, Volodimir Szmolanka javaslatára a gyűlés vezetői beleegyeztek, hogy a szavazatszámlálásnál jelen lehessen a jelöltek 2-2 megfigyelője is. Úgy tűnik azonban, hogy ez az intézkedés végső soron semmilyen befolyással nem volt a titkos voksolás végeredményére, hiszen Fegyir Vascsuk 193, Volodimir Szmolanka pedig 98 szavazatot kapott, míg Ivan Drobot – nem meglepő módon – egyet sem.

Ezzel azonban a rektorválasztás folyamata formálisan még nem ért véget. Miután mindkét jelölt a szavazatok több mint 30 százalékát szerezte meg, a rektorválasztó konferenciának mind Vascsuk, mind Szmolanka nevét fel kellett terjesztenie az oktatási minisztériumnak, ahol a leendő rektor személyéről dönteni hivatottak.

A zakarpattya.net.ua írása még úgy fogalmazott a szavazás után, hogy a minisztériumot semmire sem kötelezi a voksolás számszerű végeredménye, tehát akár a második helyen végzett Szmolankát is kinevezhetik az UNE élére. Optimizmusuk azonban alaptalannak bizonyult. Olekszandr Ledida kormányzó már hétfőn ismertette az UNE kollektívájával az oktatási miniszter rendeletét, amellyel Fegyir Vascsukot nevezi ki az egyetem rektorává 2019-ig.

A Baloga család sok év után először elveszítette Kárpátalja legnagyobb felsőoktatási intézményének több ezres kollektívájára gyakorolt befolyását – értékelte a történteket a hatalompárti karpatnews.in.ua.

zzz