Lucenko még két év börtönt kapott

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

Újabb két év börtönbüntetésre ítélte múlt csütörtökön másodfokon Jurij Lucenko bebörtönzött volt ukrán belügyminisztert a kijevi fellebbviteli bíróság.

A bírói testület elutasította a védelem minden kifogását, és helybenhagyta a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hozott elsőfokú ítéletet.

Jurij Lucenkót azzal vádolták, hogy 2009-ben, Julija Timosenko kormányának belügyminisztereként törvénytelen módon figyeltette Volodimir Szacjuknak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt helyettes vezetőjének sofőrjét a Viktor Juscsenko volt államfő megmérgezésével összefüggő vizsgálat során. Juscsenko 2004 őszén – akkor még az ellenzéki erők államfőjelöltjeként – betegedett meg váratlanul. Az orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy dioxinnal mérgezték meg. Azon a napon, amikor a méreg vélhetően a szervezetébe került, SZBU-vezetőkkel találkozott Szacjuk vidéki házában.

A jelenleg is börtönben ülő Lucenkót – aki fontos szereplője volt a Viktor Janukovics mostani államfő ellenében Juscsenkót és Timosenkót hatalomra segítő 2004-es „narancsos” forradalomnak – már a második perben ítélték börtönbüntetésre.

2010 végén tartóztatták le. Első perében – idén február 27-én – négy év szabadságvesztésre ítélték hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. „Jó magaviselet” esetén már jövő májusban szabadulhatott volna.

Július elején a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága törvénytelennek nyilvánította Lucenko letartóztatását, és az elszenvedett sérelmekért 15 ezer euró kártérítést ítélt meg az exminiszternek

. (MTI/hk)