Pluszpénz a gyereküket magyar iskolába írató szlovákiai szülőknek

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

Tart a Rákóczi Szövetség beiratkozási programja, melynek keretében iskolakezdési támogatást nyújtanak át szeptember óta a felvidéki magyar elsősök szüleinek, hogy gátat szabjanak az asszimilációnak.

Lelóczky Krisztina, az ipolyszalkai iskola igazgatója szerint az összeg nemcsak anyagi hozzájárulást jelent, hanem kifejezi a magyarországi társadalom szolidaritását is a felvidéki szülők, illetve a magyar intézménybe járó gyerekek iránt.

Józsa János, az 1034 fős település polgármestere szerint óriási jelentősége van a Felvidéken a Rákóczi Szövetség ösztöndíjának, mert a szülők érzik, hogy támogatja őket az anyaország. Mivel a környéken hatalmas a munkanélküliség, fontos, hogy a juttatott összegből olyan iskolai felszereléseket tudnak megvenni, amelyeket máskülönben nehezen engedhetnének meg maguknak – mondta Józsa János.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta, idén szeptember 5-én kezdték átadni ösztöndíjaikat, és Ipolyszalka már a századik helyszín, ahol járnak. A községben nyolc iskolakezdő vehette át az ösztöndíját.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)