„Aki egy életet megment, egy világot ment meg”

2012. december 6., 01:00 , 621. szám

December 2-án gyűjtésre és jótékonysági zenei előadásra került sor a batári görögkatolikus templomban a Kezünkben a Jövő Alapítvány egyik programjaként működő Kárpátaljai Gyermekmentő Szolgálat (KGYMSZ) javára.

A vasárnapi szentmise utáni eseményen Cilyó Sándor, a KGYMSZ vezetője a szolgálat történetéről azt mesélte: megalakulásuk célja a súlyos betegségben szenvedő, állami segítséget nem kapó gyermekek megsegítése volt, s eddig 10 gyermek számára sikerült hozzájárulni az életmentő orvosi beavatkozás, gyógykezelés finanszírozásához. Harsányi Andrea, a KGYMSZ munkatársa pedig elmondta: a szolgálat célja a 18 éven aluli, életmentő beavatkozást igénylő gyermekek megsegítése, nemzetiségétől, vallástól faji hovatartozásától függetlenül.

A továbbiakban levetítettek egy ismertetőt a KGYMSZ által megsegített gyerekekről, akik a segítségnek, az orvosi beavatkozásoknak hála ma már jó, de legalábbis jobb egészségnek örvendenek. Nincs az az érző szív, amely ne facsarodott volna el a képek láttán.

A bemutató után keresztény dalokkal lépett fel az Agapé énekegyüttes, a KGYMSZ énekkara, melynek tagjai zeneszóval, bibliai igeversekkel mondtak hálát az adakozóknak. Két dal közben Harsányi Andrea megemlítette, hogy egyik hasonló rendezvényük alkalmával valaki megkérdezte, mért is csinálják ezt, hisz aki ilyesmivel foglalkozik, az csak önző ember lehet, aki csupán bizonyítani akarja, milyen jó. Lődár Jenő helyi áldozópap zárszavában erre ekképp reagált: „Valamilyen módon ez igaz, hisz mindenki tudja, hogy csak akkor érezheti magát valamire való embernek, ha tesz érte valamit. Csak akkor tud bátran a szemébe nézni bárkinek, ha ez jelen van életében... Kívánom, hogy mindannyian szembe tudjunk nézni önmagunkkal és a Jóistennel is.”

A KGYMSZ ezúton is köszönetét fejezi ki minden adakozónak: jóvoltukból mintegy 2500 hrivnya és 10 euró gyűlt össze, amit a szolgálat a súlyos betegséggel küzdő gyermekek között oszt majd szét. S hogy mit is jelent ez számukra, számunkra? A KGYMSZ jelmondata rá a válasz: „Aki egy életet megment, egy világot ment meg.”

Espán Margaréta