Átverte a kormányt egy spanyol csaló?

2012. december 6., 01:00 , 621. szám

Sajtóhírek szerint egy csaló minap egymilliárd dolláros gázüzletet kötött Ukrajnával. Hivatalos források szerint szó sincs botrányról. Az eset mindazonáltal tragikomikus és jellemző az országra.

Csökkenteni akarván Oroszországtól való függőségét a gázszállítások terén, Ukrajna már régóta törekszik arra, hogy úszó terminált építsen ki Odesszában a tengeren érkező sűrített gáz fogadására. A terminál első külföldi befektetőjével, a spanyol Gas Natural Fenosa céggel múlt hétfőn írták alá az együttműködési szerződést Mikola Azarov kormányfő jelenlétében. A befektető részéről egy bizonyos Jordi Sardá Bonvehí látta el kézjegyével a dokumentumot. Azonban a Gas Natural Fenosánál már másnap bejelentették, hogy nem áll szándékukban részt venni semmiféle ukrán gázüzletben és nem hoztak létre konzorciumot ebből a célból.

Az ukrán szerződő félnél, az Ukrinvesztprojektnél technikai „akadályokkal” igyekeztek magyarázni a történteket. A helyzet azonban tarthatatlanná vált, amikor a Financial Times blogjaiban megjelent a hír, hogy a Gas Natural Fenosa nem is ismeri azt az embert, aki a nevében aláírta a szerződést. Ezt később a cég részéről is megerősítették.

A HVG a brit Guardianra hivatkozva azt írja, hogy a csaló férfi egy kis katalán városkából származik, ahonnan azonban már egy ideje elköltözött. Korábban állítólag ingatlanokkal foglalkozott, most spanyol vállalatok ukrajnai képviselőjének adta ki magát. Egy magát Bonvehínek kiadó férfi mobiltelefonon keresztül nyilatkozott a Reutersnek, és azt mondta, azt gondolta, ha aláírja a szerződést Ukrajnával, később el fogja tudni rendezni magával a céggel is a dolgot – írja a HVG.

A pravda.com.ua portál tájékoztatása szerint Jordi Sardá Bonvehí neve már a mostani eset előtt is felbukkant az ukrán sajtóban. Így például ott-találjuk az idei jaltai csúcstalálkozó résztvevői között egy bizonyos Opiser cég vezérigazgatójaként. Májusban pedig a hmelnickiji biznes.km.ua számolt be arról, hogy a megyeközpont polgármestere hulladékfeldolgozásról tárgyalt egy spanyol küldöttséggel, amelynek hősünk is tagja volt…

A pravda.com.ua szerint Jordi Sardá Bonvehí afféle közönséges jogászember, aki a múltban már számos esetben lépett fel tanácsadóként, illetve közvetített ukrán és spanyol cégek között. Neve összefüggésbe hozható olyan Ukrajnában is bejegyzett spanyol cégekkel és ügyvédi irodákkal, amelyek akár a Gas Natural Fenosával is kapcsolatban állhattak. Azonban nyilvánvaló, teszi hozzá a pravda.com.ua, hogy jogi tanácsadóként vagy közvetítőként aláírni egy hasonló szerződést Bonvehínek nem lehetett több felhatalmazása, mint mondjuk a kijevi spanyol nagykövetség sofőrjének.

A portál szerint a hatalom azt bizonygatta utólag, hogy a Gas Natural Fenosa spanyol hivatalos képviselője az utolsó pillanatban mondta le kijevi útját, ezért „helyettesítette” a jogi tanácsadó. Elképzelhető, veti fel összeállításában a pravda.com.ua, a szerződéskötési ceremónia célja az lehetett, hogy meggyőzze az orosz Gazprom vezetőit, a Naftogaz Ukrajinit már csak egy hajszál választja el attól, hogy alternatív gázforrásra tegyen szert. Képzelhető, hogy amennyiben mindez igaz, milyen hatással lesz a botrány a Gazprommal folytatott tárgyalások további menetére és Ukrajna nemzetközi tekintélyére.

zzz