A CERN a magyar fizikatanárok előtt is nyitva áll

2012. december 6., 01:00 , 621. szám

A CERN (European Organization for Nuclear Research, azaz Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) 2005-ben hirdette meg azt a programját, amelynek keretében az általános és középiskolai tanárok nemzeti nyelven tartott továbbképzésen vehetnek részt a fizika fellegvárának számító intézetben.

A lehetőséggel elsőként Magyarország élt. A későbbiekben számos ország csatlakozott a programhoz, s ma már évente több tucat tanári csapat vesz részt a projektben. A magyarországi tanárcsoport továbbképzését az Eötvös Loránd Fizikai Társulat megbízásából 2006 óta Sükösd Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense és Jarosievitz Beáta főiskolai tanár, valamint Horváth Dezső professzor, az MTA Wigner Kutatóközpontjának fizikusa és Mick Storr, a CERN látogatói központjának vezetője szervezi.

A Svájcba való utazás és az intézetben eltöltött hét nap jelentős költségekkel jár, aminek költségeit állami támogatás hiányában a program szponzorai: a Jövőnk Nukleáris Energetikusáért Alapítvány, az MTA Wigner Kutatóközpont, az Ericsson Hungary vállalat, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat s nem utolsósorban a CERN állja. Ennek eredményeképpen a résztvevők minimális anyagi ráfordítás mellett élvezhetik e nem mindennapi tanulmányút szépségeit.

A továbbképzés sokrétű. Az elméleti előadásoktól a kísérleti berendezések meglátogatásán keresztül a tanári kísérletek végzéséig sokféle foglalatosság jellemzi a programot. A foglalkozások szigorú rend szerint folynak, aminek betartását minden résztvevőtől megkövetelik. Mindemellett számos érdekes kiránduláson vehetnek részt az érdeklődők, mint például Genf városának megtekintése.

Az előadások magyar nyelven folynak, s az üzemlátogatásoknál is mindig van magyarul beszélő előadó. A szakmai programot Horváth Dezső professzor szervezi. A tanárok megismerkedhetnek a nagy hadronütköztető (LHC) berendezéseivel, illetve az itt működő nagy kísérletek (ALICE, CMS, ATLAS stb.), valamint a Lausanne-i Tokamak berendezéseivel. A program tartalmába a http://education.web.cern.ch/education/Chapter1/Page3_HU.html honlapon nyerhetünk betekintést. Fontos, hogy a program előadásai és segédanyagai felkerülnek az internetre, és onnan bárki ingyenesen hozzáférhet és letöltheti. De a helyszínen szerzett élményeket természetesen semmilyen letöltött anyag nem pótolja.

A továbbképzést az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (http://www.kfki.hu/elft) évente meghirdeti, például a Fizikatanári Ankéton, ahol határon túli, magyar nyelven oktató tanárok is részt vehetnek. A határon túli magyar fizikatanárok természetesen a CERN-i továbbképzésre is jelentkezhetnek.

E rövid ismertető végén kollégáimnak csak azt mondhatom, hogy annak, aki vállalkozik erre a fizikális és intellektuális „kalandra”, felejthetetlen élményekben lesz része. Rádöbbenhet, hogy az eddigi tapasztalataitól eltérően olyan továbbképzés is létezik, amelyiknek van értelme. Megtapasztalhatja a szervezők és a CERN-ben dolgozó magyar fizikusok őszinte odaadását, vendégszeretetét, a „nagy fizika” iránti lelkesedését, s olyan szakmai és lelki töltéssel jöhet haza, amelyből azután bátran ajándékozhat tanítványainak is, ami végső soron a program legfontosabb célja.

Gulácsy Géza