Ikonfestőkurzus Beregszászban

2012. december 6., 01:00 , 621. szám

Az ikon – a görög eredetű eikon szóból ered, jelentése „kép” vagy „képmás” – fatáblára festett, arany- vagy fémlemez háttérrel, olykor drágakövekkel díszített szentkép, kegykép, jellemzően a görögkatolikus és a pravoszláv vallás attribútumai közé tartozik. Elkészítése nem kevés tudást, tehetséget igényel, s a készítők száma se túl magas. Az ikonfestő mesterek egyike a csepei születésű, jelenleg az anyaországban szolgáló Varga Antal Tarzíciusz atya. Az ő vezetésével november 30. és december 6. között a beregszászi rómaikatolikus plébánián ikonfestő-kurzusra került sor, melyre – vallási hovatartozástól függetlenül – 18 éven felüliek jelentkezhettek.

Tarzíciusz atya Kárpátalján nem első alkalommal szervez ikonfestő tanfolyamot: két évvel ezelőtt Nagyszőlősön már sor került egy hasonlóra, akkor Kárpátaljáról és az anyaországból érkezett tíz résztvevő ismerkedett ennek a kemény munkát és odafigyelést igénylő, ám szép kézműves mesterségnek a rejtelmeivel. A mostani egyhetes képzésre heten jelentkeztek.

A résztvevők többsége számára egyáltalán nem újdonság az ikonfestészet és a képzőművészet, sőt van – pl. a budaörsi Dayka Mariann –, aki Varga Antal Tarzíciuszhoz hasonlóan tevékenyen foglalkozik is ezzel. Többségük személyes érdeklődésből, új „titkokat” elsajátítani jelentkezett Tarzíciusz atya tanfolyamára.

Az atya elmondta, hogy az ikon nem pusztán egyszerű kép: annak sokatmondó jelentőségét a XIX. század elejéig főként az írni-olvasni nem tudó emberek tapasztalhatták meg. Az ikon ugyanis nem más, mint a Szentírás egy darabkája kép(ek)ben. Bárki, aki bemegy egy görögkatolikus vagy pravoszláv templomba, a Szentírás ikonon történő ábrázolásai fogadják. Nem kell olvasni tehát, elég, ha a szemlélő ránéz: máris körvonalazódik számára a történet. Az ikon tanít, és összekötő kapocs a Jóistennel.

A résztvevők a hét folyamán a famegmunkálás mellett kipróbáltak még olyan praktikákat is, mint pl. a festés, az aranyozás vagy az „antikolás”. A munkát mindenki saját magának – vagy egyházközösségének – készítette: azt ugyanis a hét végén szabadon hazavihette.

Tarzíciusz atya februárban készül újabb kurzust indítani Kárpátalján.

Fischer Zsolt