Ki kérhet igazságügyi szakértői véleményt?

2012. december 6., 01:00 , 621. szám

„Úgy tudom, hogy szakértői véleményt a bíróság, a rendőrség, a közlekedésrendészet (DAI) rendelhet meg. De mi a helyzet velem, egyszerű állampolgárral? Például ha szeretnék megbizonyosodni arról, hogy valóban én vagyok a gyermekem apja, hogyan tehetem meg, s mennyibe fog ez nekem kerülni?”

– Szakértői véleményt kivétel nélkül minden jogi vagy természetes személy kérhet, bár tény, hogy leggyakrabban valóban a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a vámhatóságok, az igazságügyi végrehajtói szolgálat dolgozói stb. igénylik. A szakértők tevékenységét és kötelezettségeit Ukrajna törvénye az igazságügyi szakértői vizsgálatról szabályozza, amely akár büntetőjogi felelősségre vonást is kilátásba helyez arra az esetre, ha az igazságügyi szakértők törvénytelenül járnának el.

Büntetőügyeknél az igazságügyi szakértői véleményezést a költségvetés fizeti, polgári perekben, illetve természetes vagy jogi személyek megkeresésére végzett munkák esetében a megrendelő állja a költségeket. Az igazságügyi szakértői vizsgálat ára polgári peres eljárások esetében rendszerint a felmerülő költségektől és a felhasznált munkaórák számától függ. Függ az ár a szakértői vélemény típusától, a megrendelő által megfogalmazott kérdések számától és azok bonyolultságától, valamint az igénybe vett eszközöktől és módszerektől is.

Némelyik szakértői vizsgálat rendkívül drága, az említett apasági vizsgálat például ezek közé tartozik, 6-7 ezer hrivnyát is elkérhetnek érte. Egy gazdasági szakvélemény díja ugyanakkor 1000 hrivnya körül mozog, a közlekedési eszközök vizsgálata átlagos esetben körülbelül 400–1500 hrivnyába kerülhet.

A lembergi egyetemi szintű igazságügyi szakértők számára megállapított óradíj 100 hrivnya, s mivel egy-egy átfogó vizsgálat igen időigényes lehet – például a balesetet szenvedett jármű sebességének az alkatrészek deformálódása alapján történő kiszámítása –, az igazságügyi szakértői vizsgálat díja akár 12–15 ezer hrivnyára is rúghat.

Az igazságügyi szakértői vizsgálat eredményeiről beszámoló vagy jegyzőkönyv készül, ezt kapja meg a megrendelő. Ez a dokumentum a bíróság előtt bizonyítékként használható fel. Az igazságügyi szakértői vélemény meghamisításáért akár kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

hk