Nem csak az oktatásból áll a csángó ügy

2012. december 6., 01:00 , 621. szám

Jó lenne, ha a politika és a romániai magyar pedagógusok is megéreznék, hogy a csángó identitás megőrzéséhez nem csak magyar nyelvű oktatás kell – véli a Szeret-Klézse Alapítvány.

A moldvai magyar oktatási program egységessé vált, és ezt az ott működő csángó civil szervezetek is jónak találják – mondta Duma András, a Szeret-Klézse Alapítvány elnöke. A moldvai csángók segítésével foglalkozó szervezet vezetője szerint azonban az iskolai oktatás csak egyik szelete a csángó identitás megőrzésének: ugyanúgy kell ápolni a néphagyományokat, és foglalkozni kell a gazdasági és szociális kérdésekkel is. Fontos lenne, hogy a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a politika is megérezze, a csángó ügy nem csak az oktatásból áll – fogalmazott Duma András.

Arról, hogy ettől a tanévtől a Szeret-Klézse Alapítvány is beletartozik a moldvai csángó oktatási programba, Duma András azt mondta, közös vélemény volt, hogy a szakterületek egyetlen programba legyenek összefogva, ezért örvendenek, hogy a tanítás az intézményesítés felé próbál haladni.

Az alapítvány volt az első, amely óvodai csoport létrehozásával is kísérletezik, amíg azonban ez nem indul, addig is lehet a kisebbekkel foglalkozni. A szervezet ilyen tevékenységet jelenleg is végez, a keretek hasonlítanak egy valódi óvodáéra, de annál kötetlenebbek, a szülők például napközben a gyerekeket hazavihetik enni. Ez a foglalkoztatás nagyon fontos, mert már iskolás kor előtt megadja az alapokat a gyerekeknek ahhoz, hogy később magyar nyelven tanuljanak – mondta az alapítvány elnöke.

Bár a felnőtteket elfoglaltságaik miatt nehezebb egybegyűjteni, nekik szintén tartanak foglalkozásokat. Ez azért is különösen fontos, mert ezeken a találkozókon szóba jön a gyerekek oktatása is, valamint azt is érezni, hogy erősödik a csángók öntudata – mondta a Határok nélkül című műsorban Duma András, a Szeret-Klézse Alapítvány elnöke.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)