Adventi jótékonysági hangverseny Beregszászban

2012. december 14., 01:00 , 622. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF) hagyomány, hogy rendszeresen valamilyen kulturális eseménnyel köszöntik az adventet. De­cember 8-án erre jótékonysági hangverseny keretében került sor: a tanintézmény Esztergom termét zsúfolásig megtöltő nézőközönségnek a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány Vonós Kamarazenekara szolgált színvonalas előadással.

A koncert elején az esemény megszervezésében oroszlánrészt vállalt Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet képviseletében Gál Adél, a szervezet munkatársa röviden összefoglalta a kamarazenekar történetét. 1981 decemberében a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskola mindössze 8 főt számláló tanári kamarazenekara barokk muzsikával kívánta gazdagítani a karácsonyi programok kínálatát. E nemes kezdeményezéssel jött létre a ma már gyakran 70-80 főt számláló Gödöllői Szimfonikus Zenekar jogelődje. A zenekar 2001 decemberében ünnepelte 20 éves jubileumát. E 20 év alatt a város kulturális életét színesítő, a fiatalokat valós értékekre nevelő együttessé, emberformáló közösséggé fejlődött, mely tartalmas, nemes kikapcsolódást nyújt nemcsak a hangversenyhallgatóknak, de a zenekari tagok számára is. Jelenleg a zenekar aktív részese Gödöllő kulturális életének, és a környező települések zenei életének színesítéséért is sokat tesz.

A formáció rövid bemutatását követő hangversenyen Weinertől, Vivaldi-, Corelli- és Mozart-műveket hallhatott a közönség. A zenekar szólistája és koncertmestere a beregszászi származású Hegyi Miklós volt.

A koncertet nem pusztán egyszerű közösségi szórakozást nyújtó eseményként szervezték meg: annak fontos aspektusát képezte a jóság, a szeretet és a kegyelem, mely a koncert végén jótékonysági adománygyűjtésben nyilvánult meg. Mindazok, akik tenni szerettek volna egy nemes ügyért, adakozhattak: a bevételt a beteg gyermekek megsegítéséért létrejött Kárpátaljai Gyermekmentő Szolgálatnak (KGYMSZ) ajánlották fel.

A hangversenyt a Bethlen Gábor Alap és Gödöllő Város Önkormányzata is támogatta.

F.Zs.