Az angolkór

2012. december 14., 00:50 , 622. szám

– A négy hónapos gyermekem nemrég izzadékonnyá vált, elsősorban a tarkója izzad, fekvés közben a párnába dörzsöli a kis fejét, a tarkóját, a feje hátsó részén kezd kihullani a haja, s a koponyaalap kezd ellapulni. Milyen betegség támadhatta meg a gyermekemet, s mit tehetünk ellene? – kérdezi levelében egy aggódó csapi anyuka. Kérdéseit dr. Kovács Mária gyermekgyógyászhoz, a Szürtei Orvosi Rendelő főorvosához továbbítottuk.

– A kis beteg angolkórban, vagyis D-vitamin-hiányban szenved – állapítja meg beszélgetőtársam. – A betegség az angolkór nevet a XX. század elején kapta, amikor Európában először Angliában figyeltek fel erre a megbetegedésre, s a borult, téli időben a napfény hiánya miatt nagyon sok csecsemőnél csontdeformálódást idézett elő. A D-vitamin-hiányt 3–6 hónapos kórtól lehet észlelni. Az első tünetek, melyekre fel kell figyelni, a következők: a gyermek izzadékonnyá válik, főleg a tarkója izzad. A csecsemő a hátán fekve a párnájába dörzsöli az izzadó tarkóját, s emiatt a feje hátsó részén hullani kezd a haja, és lekopaszodik. A csontjai puhákká válnak, a koponya a tarkónál ellapul, és az egész koponya szögletes alakúvá válik. Általában későn indul meg a gyermek fogzása. Az angolkórban nem szenvedő csecsemőknél már hat hónapos korukban kezdetét veszi a fogzás, a D-vitamin-hiányos kis betegek esetében viszont csak egyéves kortól indul meg a folyamat.

A kezelés, a megelőzés hiánya miatt korábban az angolkóros betegeknél sokáig nyitott maradt a koponya kutacsa (népiesen a gyermek feje lágya). A későbbiekben a bordaporcok mentén duzzanatok alakultak ki, s miután a D-vitamin-hiányos csecsemő már ülni kezdett, a szegycsontja kiállt, kidülledt, úgynevezett „tyúk-mellkas” alakult ki. Amikor a gyermek felállt, és járni kezdett, a lábai eldeformálódtak, iksz-láb alakulhatott ki náluk. A betegség a csontok mellett az izomzatot is megtámadta, mely puha lett, s emiatt pókhas alakult ki. Súlyos esetekben a D-vitamin hiánya kalciumhiányt okozott a szervezetben, ami akár epilepsziaszerű görcsös rohamokat is előidézhetett. De hál’ Istennek, ilyen súlyos esetekkel ma már nem találkozunk.

– Miként lehet megelőzni, illetve kezelni a betegséget?

– Mivel a D-vitamint a napfényben lévő ultraibolya-sugárzás hatására állítja elő a szervezet, ezért az angolkór megelőzése érdekében a téli időszakban is elegendő mennyiségű napfényt kell kapnia a csecsemőnek, szép, napos időben vigyük ki a napra, egy kis sétára, járjunk vele egy ideig, a lakásban pedig napfényes helyet kell kialakítani a számára. Fontos, hogy kellő mennyiségű anyatejet kapjon, az anyatejet ugyanis semmi sem pótolja, emellett pedig – az egy hónapos kor betöltése után, egyéves korig – adjunk a kisgyermeknek napi egy csepp D-vitamin-oldatot. Amennyiben a csecsemőt gyermektápszerrel etetik, konzultálni kell a családorvossal, milyen mennyiségben kapjon D-vitamint, mivel általában a gyermektápszerek is tartalmaznak D-vitamint.

Ma már inkább megelőzzük, semmint kezeljük az angolkórt, de ha már felütötte a fejét a betegség, a D-vitamin pótlására D-vitamint kell bejuttatni a gyermek szervezetébe, s emellett gyógytornára, gyógymasszázsra kell vinni. A szükséges D-vitaminmennyiség megállapítása és a terápia időtartama individuális, a konkrét betegtől függ. A kezelési módoknak, illetve a megelőzésnek köszönhetően pedig a betegség legfeljebb a koponyaalap ellapulásának a stádiumáig fejlődhet, illetve a fogzás időbeli eltolódásához vezethet. Ma már meg tudjuk akadályozni a kór súlyosbodását, megelőzzük a koponyaalap ellapulását követő tünetek megjelenését.

Lajos Mihály