Korrupció: Ukrajna a sereghajtók között

2012. december 14., 01:00 , 622. szám

A Transparency International (TI) minap nyilvánosságra hozott 2012-es jelentése szerint a korrupció tekintetében Ukrajna változatlanul az utolsó Európában, és a világon is a sereghajtók közé tartozik.

A TI 176 ország korrupciós helyzetét értékelte az úgynevezett korrupcióérzékelési index (CPI) alapján. Ezt olyan felmérések alapján készítik, amelyek a gazdaság, a társadalom és az állami intézményrendszer korrupciós fertőzöttségét mérik egy 0-tól 100-ig terjedő skálán.

A kiadott jelentés szerint Ukrajna az előző – és abszolút mélypontot jelentő – 152. helyről 2011-ben a 144.-re emelkedett, s ezen a nem túl előkelő helyezésen olyan államokkal kénytelen osztozni, mint például a polgárháborús Szíria, továbbá Banglades, Kamerun, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság.

Világviszonylatban Új-Zéland, Finnország és Dánia vezeti a rangsort, s ugyancsak a legjobb tízbe tartozik még Svédország, Szingapúr, Svájc, Ausztrália, Norvégia, Kanada és Hollandia is.

A posztszovjet államok közül az idei rangsorban harminckettedikként Észtország végzett a legelőkelőbb helyen. Oroszország, akárcsak Kazahsztán, a 133., Belarusz a 123. lett.

Magyarország a 46. helyre került, megelőzve többek között a 62. Szlovákiát, a 66. Romániát, a 80. Szerbiát, vagy az uniós országok közül a legrosszabbul szereplő, 94. Görögországot.

A listát holtversenyben Afganisztán, Észak-Korea és Szomália zárja.

(pszv/MTI/korrespondent.net)