Működhet-e a vállalkozás otthon?

2012. december 14., 00:50 , 622. szám

„Kérem, magyarázza el, lehet-e egy jogi személy hivatalos bejegyzési helye családi ház vagy lakás?”

– Ukrajna törvénye a vállalkozásról 8. paragrafusa értelmében az állami bejegyzés pillanatában a vállalkozói tevékenység szubjektumának (a jogi személynek) tartózkodási helye, avagy hivatalos címe lehet az alapítók egyikének lakóhelye, esetleg más állandó tartózkodási helye, amit bérleti szerződéssel, vagy egyéb megfelelő megállapodással támasztanak alá.

A miniszteri kabinet rendelete A lakóhelyiségek bérbeadási rendjének tökéletesítéséről (1996. augusztus 31.) rögzíti, miként adhatók bérbe természetes vagy jogi személyeknek lakóházak vagy lakások. A bérbeadásról ilyenkor megállapodást ír alá a bérbeadó és a bérlő, amit a bérbeadó lakóhelye szerint illetékes lakásgazdálkodási vállalatnál vagy szervezetnél be kell jegyeztetni.

Jogi személy létrehozásakor az alapítók egyike is megkötheti a bérleti szerződést arra a lakóhelyiségre vonatkozóan, amely a továbbiakban a jogi személy központja, hivatalos címe lesz. A jogi személy állami bejegyzését követően ezt a bérleti szerződést jóvá kell hagynia a jogi személy vezetőjének, illetve legfőbb döntéshozó szervének (lásd Ukrajna törvényét A gazdasági társaságokról!).

A lakás vagy lakóház vállalkozóknak történő bérbeadásához nincs szükség a lakóhelyiségnek nem lakás célú helyiséggé való átminősítésére. Ne feledjük viszont, hogy a lakóhelyiségek bérbeadásából származó bevétel adóköteles.

hk