Üléseztek a Máért szakbizottságai

2012. december 14., 01:00 , 622. szám

Múlt csütörtökön Budapesten ülésezett a Máért gazdasági és önkormányzati, valamint külügyi és jogi szakbizottsága.

A külügyi és jogi szakbizottság tagjait a testület elnöke, Németh Zsolt külügyi államtitkár köszöntötte. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta a megjelenteket a 2013 – A külhoni magyar kisiskolások éve programról, illetve Józsa László, a VMSZ elnökségi tagja számolt be a szerbiai rehabilitációval és vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatban elindított jogsegély-tevékenység tapasztalatairól. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség részéről Kovács Miklós elnök vett részt a rendezvényen.

Ezt követően az egyes régiók beszámolói hangzottak el az aktuális politikai kérdésekről.

A gazdasági és önkormányzati szakbizottság negyedik ülésén, melynek munkájában részt vett Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, többek között szó volt a Kárpát Régió Üzleti Hálózat első féléves működéséről, valamint az azzal kapcsolatos további tervekről. A nemzetpolitikai államtitkárságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szakbizottság tagjait a testület elnöke, Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte.

A közleményben kitértek arra is: az ülésen a 2012. július 1-től hatályos, A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény értelmében megalakult Hungarikum Bizottság tevékenységéről a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője tájékoztatta a bizottság tagjait. (A Hungarikum Bizottság munkájában Brenzovics László is részt vesz.)

A továbbiakban a szakbizottság külhoni tagjai a határon túli magyar régiók gazdaságának és önkormányzatainak helyzetéről adtak tájékoztatást. Kárpátaljáról szólva Brenzovics László üdvözölte a Kárpát Régió Üzleti Hálózat ungvári irodájának megnyitását. A KMKSZ alelnöke új ukrán–magyar határátkelőhelyek nyitására tett javaslatot, illetve sürgette, hogy mielőbb határozzák meg a majdan Ukrajnát Magyarországgal összekötő autópálya határmetszéspontját. A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalnak az Európai Területi Együttműködés új lehetőségeire vonatkozó tájékoztatásával kapcsolatban Brenzovics javasolta, a jövőben nagyobb súllyal vegyék figyelembe a határ mentén élő kárpátaljai magyarság érdekeit.

hk