Változik az autók adásvételénél fizetendő illeték mértéke

2012. december 14., 01:00 , 622. szám

December 3-tól hatályos a parlament által Ukrajna Adókódexében végrehajtott módosítás, melynek értelmében változik a Nyugdíjalapba befizetendő illeték mértéke az autók bejegyzésekor és az állami illeték összege a közlekedési eszközök adásvétele esetében.

A legjelentősebb változás: ezentúl csak a közlekedési eszköz első ukrajnai nyilvántartásba vételekor (a közlekedésrendészeten) kell az autó értékének 3–5 százalékában megállapított Nyugdíjalap-illetéket fizetni. A közlekedésrendészet által már nyilvántartott járművek további adásvételekor az új tulajdonosoknak ezentúl nem kell befizetniük ezt az illetéket. Ez korábban minden tulajdonoscsere esetében kötelező volt.

A veszteségek pótlására a korábbi egységes 3 százalékos illeték helyett az autó értékének függvényében 3–5 százalékos illetékfizetést vezettek be Ukrajnában. Eszerint Nyugdíjalapba a 180 ezer 840 hrivnyát meg nem haladó értékű autók első ukrajnai bejegyzése során 3, a 180 840–317 840 hrivnya értékű autók esetében 4, a 317 840 hrivnyánál drágább autók esetében pedig 5 százalékos illetéket kell befizetni.

További fontos, szintén a járműtulajdonosokat érintő változás: csökkent a közlekedési eszközök adásvételi szerződésének közjegyző általi hitelesítése során fizetendő állami illeték mértéke. Ezentúl amennyiben a tulajdonos közeli rokonának adja el az autót, az illeték mértéke 1 adómentes minimáljövedelemnek megfelelő összeg – 17 hrivnya. Egyéb esetekben 5 adómentes minimáljövedelemnek megfelelő összeg – 85 hrivnya az állami illeték mértéke. December 3-ig a közeli rokonoknak való eladás esetében a jármű értékének 1 százalékát tette ki az állami illeték, egyéb esetekben pedig 5 százalékát. Ezek nagyságrendekkel magasabb összegek voltak.

Tervezik még, hogy közvetlenül a közlekedésrendészet nyilvántartó osztályain, közvetítő kereskedelmi cégek bevonása nélkül bonyolíthassák le az érintettek adásvételt, továbbá mérsékelik a járművezetői jogosítványért és a járműre vonatkozó okmányokért fizetendő illeték mértékét.

(B.J./moepravo.ligazakon.ua/smi.liga.net)