Azarov a régi-új miniszterelnök

Bunyó a Verhovna Radában: összeült(-verekedett) az új parlament

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

Megtartotta első két ülésnapját múlt héten Ukrajna új összetételű Legfelsőbb Tanácsa. A törvényhozás megválasztotta elnökét, s Viktor Janukovics elnök régi-új kormányfőjelöltjére is rábólintottak a honatyák.

A parlament első ülését kijevi mércével mérve apróbb botrányok vezették fel. A törvényhozásba első ízben bejutott radikális Szvoboda párt képviselői például első hivatalos munkanapjukon lefűrészelték a parlament épületét a tüntetőktől elzáró fémkordon elemeit, mondván, azokat törvénytelenül állították fel ott. Ugyanaznap a Femen nőjogi szervezet meztelen aktivistái megpróbáltak bejutni a Rada épületébe, ám a rendőrök útjukat állták.

Odabent is hamar, még az alakuló ülés megkezdése előtt lezajlott az első verekedés. Az ellenzék – élén a szvobodás képviselőkkel – pofonok és rúgások kíséretében megakadályozta, hogy elfoglalja helyét a parlamenti ülésteremben Olekszandr és Andrij Tabalov, akik a Batykivscsina színeiben jutottak parlamenti mandátumhoz, ám később megtagadták a belépést az ellenzéki párt frakciójába. A két „áruló” így később nem tudta letenni a képviselői esküt sem.

Mint ismeretes, az új összetételű parlamentben jelenléti ív aláírásával, illetve az ülésteremben elektronikus regisztrálással igyekeznek megakadályozni, hogy a képviselők egymás helyett szavazzanak, ahogyan az eddig megszokott volt. A jelek szerint azonban az új szabályok senkit sem riasztottak el semmitől, hiszen a Verhovna Rada számítógépes szavazatszámláló rendszere szerint a két Tabalov, akik egyébként apa és fia, s akiket továbbra sem engedtek be az ülésterembe, a kártyáik révén mégis szavaztak…

Az első ülésnapon eldőlt, hogy a Viktor Janukovics államfőt támogató Régiók Pártja, amely az októberi választásokon 185 szavazatot szerzett, 210 képviselővel alakított frakciót, azaz 25 képviselőt sikerült átcsábítania a függetlenek és a kisebb pártok tagjai közül. A nap egyik legnagyobb meglepetése tehát az volt, hogy a hatalompártnak nem sikerült megszereznie a mandátumok többségét, amihez még 16 voksra lett volna szüksége.

Kárpátalján viszont vélhetően az számíthatott a nap szenzációjának, hogy Pavlo Baloga, a rendkívüli helyzetek volt miniszterének, Viktor Balogának az öccse, aki a Huszt központú választókerületben szerzett mandátumot függetlenként, múlt csütörtökön ugyancsak belépett a hatalompárt frakciójába. Igaz, a kárpátaljai képviselő már másnap jelezte, hogy kilép a frakcióból. Viktor Baloga, az Egységes Közép (JeC) vezéregyénisége öccse politikai bakugrásaihoz csupán ennyi kommentárt fűzött Facebook oldalán: „A kollégák elbeszélgettek Pavlo Balogával. Egyelőre minden magyarázat nélkül annyit mondok, hogy átadta az elnöknek a kérvényét a PR frakciójából való kilépésről. A Baloga testvérekhez közel álló mukachevo.net portál azt írta, hogy Pavlo Baloga nem szavazott együtt a régiósokkal nyúlfarknyi frakciótagsága alatt – egyetlen eset kivételével. Ez az egyetlen eset Volodimir Ribak hatalompárti házelnök megválasztása volt… Maga Pavlo Baloga szűkszavúan csak annyit mondott az esetről, hogy belépése a Régiók Pártja frakciójába „taktikai lépés” volt.

Az első ülésnap második jelentősebb összecsapását ugyancsak a Szvoboda provokálta ki azzal, hogy követelte, ezentúl a képviselők kizárólag ukránul szólaljanak fel az ukrán törvényhozásban. Vagyim Kolesznyicsenko, a Régiók Pártjának képviselője – az új nyelvtörvény egyik szerzője – természetesen nem hagyta annyiban a dolgot, s oroszul reagált az elhangzottakra, mire az ellenzék megostromolta az elnöki emelvényt.

A parlament a szinte folyamatos verekedések és viták, továbbá a hivatalos parlamenti többség hiánya ellenére feltűnően hatékonyan dolgozott. Nemcsak hogy házelnököt választott, de másnap, pénteken a kormányfőt is szinte rekordgyorsasággal választotta meg a korábbi miniszterelnök, Mikola Azarov személyében. A megfelelő számú szavazatot mindehhez a kommunistáktól s a maradék független képviselőktől kapták.

Az olajozott szavazás dacára elemzők a hatalompárt parlamenti pozícióinak bizonytalanságára hívják fel a figyelmet. Idézik Petro Szimonenkót, a KPU vezérét, aki egyebek mellett kijelentette, hogy pártja nem fog belépni semmiféle parlamenti többségbe, „nem szándékozik vállalni a felelősséget” a hatalom tetteiért. Azonban arra is rámutatnak, hogy a hatalompártiak a független képviselők közül még toborozhatnak újabb frakciótagokat, aminthogy Tabalovéknak is lehetnek még „követőik” az ellenzéki frakciók soraiból. Az újabb átállások lehetőségét egyébként maguk az ellenzéki pártok vezetői sem zárják ki.

zzz