Imre Ádám tárlata a főiskolán

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

Fény címmel nyílt kiállítás Imre Ádám beregszászi festő munkáiból a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Az ünnepélyes tárlatnyitóra múlt csütörtökön került sor a Gross Arnold kiállítóteremben.

A jelenleg a Pécsi Tudományegyetem festészeti szakán tanuló alkotó munkáinak bemutatására A kultúra ezer arca 2012 című projekt keretében került sor a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Csernicskó István, a tárlatot befogadó II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Beregszász művészetkedvelő közönsége nem először láthatja Imre Ádám munkáit, s ő maga sem először csodálkozik el azon, hogy a művész fiatal kora ellenére milyen érett alkotásokkal jelentkezik. Mérhető és látható a fejlődés, az út, amelyet az alkotó a legutóbbi kiállítás óta bejárt, hangsúlyozta a szónok, azt kívánva Imre Ádámnak, hogy pályájának kirajzolódó íve legyen töretlen, ne csüggedjen a nehézségektől, a szürke hétköznapoktól, hiszen a művészet olyasvalami, ami az embereknek reményt, ihletet és lendületet adhat.

Kopriva Attila, a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola festészeti tanszékének vezetője rámutatott: a mai időkben bátorság kell ahhoz, hogy valaki művész legyen. Rohanó életünk, e pragmatikus világ láttán gyakorta merül fel a kérdés, szükség van-e egyáltalán a művészetre, a szépre – jelezte. Azonban vannak fiatalok, akik szeretik érzékelni a szépet, s átadni azt a festészet, a szobrászat vagy akár más művészeti ágak közvetítésével az embereknek. A szakember rögtönzött értékelésében egyebek mellett a kiállított művek őszinteségét emelte ki, s a bennük domináló érzelmeket. Hangsúlyozta ugyanakkor a festő munkáin lemérhető fejlődést, ami szerinte a formák és színek szabadabb kezelésében is megmutatkozik.

Jámbor Éva beregszászi magyar konzul a megjelenteket köszöntve Imre Ádám tehetségét hangsúlyozta, emlékeztetve többek között, hogy a művészetben egyedül az egyéniség képes újat, mást, az addigiaktól eltérőt alkotni.

Imre Ádám a megnyitó közönsége előtt a fényről beszélt. Mint fogalmazott, a szabad szemmel látható fény fotonokból s hullámokból áll, és fizikai ráhatásra elvezethet a festmények létrehozásához. Létezik azonban egy másfajta fény is, amelyet az ember a bensőjében érez, mutatott rá. E belső fény szerinte egyfajta nyugalmi állapoton át érhető el. A művésznek, aki elindul e fény felé vezető úton, le kell győznie a félelmeket és egyéb nehézségeket, jelezte a festő, rámutatva, hogy ezen az úton kudarcok és sikerek váltogatják egymást. A festő ezt a külső s belső fényt igyekszik megmutatni képein át, megkísérli elmesélni, hogy mit tapasztal a fény felé vezető úton – összegezte mondandóját Imre Ádám.

Kész Barnabás, a kiállítást szervező Pro Cultura Subcarpathica irodavezetője köszöntőjében jelezte: mind a Rákóczi-főiskola, mind az általa képviselt civil szervezet feladatának tekinti az oktatás mellett a műveltség, a művelődés fejlesztését és terjesztését, többek között a kárpátaljai ifjú tehetségek felkutatását, népszerűsítését.

A megnyitón Bak Attila és Orbán Gergő instrumentális rockzenét adott elő gitáron, klasszikusok műveit és saját szerzeményeiket egyaránt.

szcs