Irka-karácsony

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

Régi és szép hagyománya az Irka című gyermeklap szerkesztőségének, hogy a karácsony előtti napokban bensőséges ünnepség keretében a kicsiny olvasókkal közösen ünneplik Krisztus születését. Így történt ez de­cember 18-án délelőtt is, amikor zsúfolásig megtelt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom terme lelkes beregszászi óvodásokkal, kisiskolásokkal.

Amíg a közönség gyülekezett, a Beregszászi Művészeti Iskola diákjai az alkalomhoz illő zenei műveket adtak elő. A teremben felállított hatalmas Irka-karácsonyfán a gyerekek elhelyezhették a saját maguk által készített díszeket, még gyönyörűbbé téve azt.

Köszöntőjében Punykó Mária, az Irka c. gyermeklap főszerkesztője, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy az Irka-karácsonyt immár közel két évtizede szervezik meg, azzal a céllal, hogy a lap szerkesztősége lelkes kis olvasóikkal együtt élje át a karácsonyvárás hangulatát. A karácsonyét, mely a szeretetről és a jóságról szól.

Dancs Edina beregszászi református tiszteletes asszony a „gyermekek nyelvén” Jézus megszületésének történetét olvasta fel. „Azt kívánom nektek, hogy ti, akárcsak a napkeleti bölcsek, szintén szívből tudjatok örülni az Úr Jézus születésének, és tudjátok felismerni benne az igazság királyát” – zárta szavait Dancs Edina.

Az eseményen jelen volt Tóth István beregszászi főkonzul is. Elmondta: megható és felemelő ünnepi érzés a kisiskolások körében jelen lenni, látva azok örömét. Irka-karácsonyról lévén szó, a főkonzul a gyermeklapról is szót ejtett, rámutatva arra: az Irka nemrég Kisebbségekért díjat kapott. Mindez a lapot készítő lelkes és tevékeny közösség munkáját dícséri. Tóth István a főkonzulátus munkatársainak nevében békés, boldog karácsonyt kívánt a jelenlévőknek.

Weinrauch Katalin gyermekírónő a karácsonyról szólva elmondta: a világon elsősorban a gyerekek várják a szeretet ünnepét, majd legújabb gyermekkötetéből egy ezzel kapcsolatos verset olvasott fel.

A továbbiakban a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészei teremtettek ünnepi hangulatot színes műsorukkal. Elhangzott a Kiskarácsony, nagykarácsony c. dal, majd találós kérdések következtek. A helyes választ adó gyerekeket édességgel jutalmazták, akárcsak azokat, akik karácsonyi verset tudtak mondani. A kisiskolásokkal éneket is tanítottak a színészek, és a karácsony lényegéről is szóltak. Rámutattak arra is: rengeteg árva és szegény gyerek van, akiknek karácsonya szebbé tehető azáltal, ha jószívű emberek gondolnak rájuk. Nemcsak ajándékkal, hanem szeretettel, törődéssel, odafigyeléssel. Hiszen „jobb adni, mint kapni.”

Játékukért a színészek az Irka ajándékát vehették át, majd a Beregszászi Művészeti Iskola diákjai az Ave Mariát adták elő.

Az alkalmon jelen volt dr. Vraukóné Lukács Ilona, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány elnöke. A gyerekekhez fordulva elmondta: Az Irka-karácsony nem valósulhatna meg az Irka c. gyermeklap nélkül.

Legvégül minden kisiskolás megkapta karácsonyi ajándékát.

Az idei Irka-karácsonyt Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Dorcas AID és a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány támogatta.

F. Zs.