Magyar EP-képviselő nyilatkozata a Benes-dekrétumokról

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

A szlovák és cseh politikusok továbbra is elutasítják a második világháború utáni Benes-dekrétumok felülvizsgálatát – állapította meg múlt szerdai nyilatkozatában Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti (EP) képviselő.

Az említett dekrétumok a csehszlovákiai magyarok és németek jogfosztásáról rendelkeztek a „kollektív bűnösség” elvének szellemében.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy az előző napon, miközben a magyar Országgyűlés a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította január 19-ét, Miroslava Nemcová, a cseh képviselőház elnöke Prágában kijelentette: Csehország és Szlovákia elutasítja a Benes-dekrétumok felülvizsgálatát.

Nemcová múlt hétfőn megbeszélést folytatott Ivan Gasparovic szlovák államfővel, és egyetértettek abban, hogy ez „befejezett ügy”, a múltra vonatkozik, és a dekrétumok felülvizsgálata a második világháború eredményeinek utólagos átértékelése lenne.

Ez a fideszes képviselő szerint a kérdés teljes félremagyarázása.

„Mi csak azt a jogtechnikai lépést szeretnénk elérni, hogy a szlovák törvényhozók az EU alapjogait sértő, kollektív bűnösség elvét tartalmazó néhány rendelkezést deregulációval kivegyék hatályos jogrendjükből, ez ugyanis uniós kötelezettségük” – hangsúlyozta Bagó Zoltán, aki „merev, múlt századot és a kisantantot idézőnek” minősítette a szlovák és cseh hozzáállást.

(MTI/Kárpátalja)