Mit eszünk karácsony este?

A világ konyhái

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

A karácsony mifelénk elképzelhetetlen valamilyen halétel, töltött káposzta és természetesen bejgli nélkül. De mi a helyzet a nagyvilágban?

Lengyelország. E nagy hagyományokkal bíró, igazi katolikus országban az ünnepi vacsora imával kezdődik, majd a család közösen elfogyaszt egy úgynevezett oplateket, vagyis egy Szűz Mária, József és a gyermek Jézus alakjával díszített ostyát. Ezután 12 fogásos vacsora következik a 12 apostol tiszteletére. Ilyenkor különféle halakat, céklalevest, hideg töltött tojást szolgálnak fel. Az ünnep gasztronómiai fénypontjának a halleves számít, amelynek mágikus erőt tulajdonítanak.

Skandinávia. Akár 38 fogásos karácsonyi vacsora is elképzelhető e máskülönben gasztronómiailag is puritán népnél. Ennek eredete abba a korba nyúlik vissza, amikor a parasztok és halászok az év szinte minden napján heringet és bogyókat ettek. A család egyetlen libáját vagy kacsáját karácsonyra tartogatták. A történelmi múlt mai maradványa, hogy az év legnagyobb ünnepén csak a legjobb minőségű, különleges ételek és italok kerülhetnek az asztalra, leggyakrabban hideg büfé, azaz svédasztal formájában. Utána elmaradhatatlan a habos tejberizs, amibe egy szem mandulát rejtettek. Aki megtalálja, ajándékot kap. Ez a kedves és a gyerekek számára izgalmas szokás Skandinávia-szerte dívik.

Grönland. A tradicionális karácsonyi étel itt a fókabőrbe tekert sirály.

Angliában december 25-én kezdődik az ünnep. Az angolok ennek megfelelően vacsora helyett karácsonyi ebédet esznek 25-én, ami rendszerint valamilyen sült, töltött szárnyas sült krumplival, kelbimbóval körítve. Elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek a karácsonyi puding, amit brandyvel flambíroznak. A pudingba kerülő, alkoholba áztatott gyümölcsöket már hónapokkal karácsony előtt elkészítik, és így érlelik.

Németország. December 24-én hal legfeljebb előételként kerül a fehér damaszttal megterített asztalra. Az ünnepi menü általában négyfogásos, az első hideg előétel (többnyire kaviár pirítóssal vagy kagylóból, rákból készült saláta). Ezután általában húsleves következik, majd liba-, esetleg kacsasült. A sültet párolt zöldségekkel, káposztával vagy gyümölccsel körítik. A desszert is kiadós: mogyorós vagy csokoládés torta zárja a menüsort.

Franciaország. Ide december 24-én érkezik a Mikulás, akkor kell a csizmát az ablakba tenni. Egyébként egyáltalán nem vallásos jellegű az ünnep, 24-e munkanap. A karácsonyi vacsorát későn, az éjféli mise után fogyasztják el, amely gesztenyés pulykából és tortából áll, de az ínyencek libamájat, sőt friss osztrigát is fogyasztanak. A franciák híres karácsonyi süteménye a buche de noel, amit mi egyszerűen csokoládés fatörzsnek ismerünk.

Csehország. A hagyományos vacsora hallevesből, salátából, tojásokból és pontyból áll.

Olaszország. Az olaszoknál nincs egységes menü, az ünnepi étkek tájanként, tartományonként változnak. Északon a vadat és a szárnyasokat részesítik előnyben, Veneto tartományban pulykát vágnak és polentával körítik a pecsenyét. Nápolyban elmaradhatatlan a Roccocco-keksz, egy mandulából készült kemény sütemény, amelyet a híres vörösborba, a Lacrima de Gesuba (Jézus könnyei) mártogatnak.

Spanyolország. Pont úgy zajlik a karácsonyi készülődés, mint nálunk, de ott az igazi ünneplésre vízkereszt napján kerül sor. A különleges ünnepi fogások közül a legismertebb a mandulaleves és a kemencében sült dévérkeszeg.

Portugália. Karácsonykor a portugál családok tagjai a tűzhely mellé rakják a cipőiket. Szenteste húzzák elő és bontják ki a lábbelikbe becsempészett meglepetéseket. Ezután fogyasztják el a tradicionális ünnepi vacsorát, amely sózott, szárított tőkehalból és burgonyából áll.

Az Amerikai Egyesült Államokban nincs hagyományos karácsonyi menü. Ilyenkor a három héttel a karácsony előtt ünnepelt hálaadás napján felszolgált pulykát felváltja a borjúsült. A hideg előételek leggyakoribbja a füstölt lazac, a desszert pedig régiónként változik.

Jamaica. A hagyományok szerint rizst, gungo babot, csirkét és currys kecskehúst fogyasztanak.

Dél-Afrika. Nyári forróságban tartják az ünnepet, így itt könnyű, pulykából készült fogások jellemzőek.

Új-Zélandban a karácsony nyár közepére esik. A legtöbben ezen a napon kimennek a tengerpartra és piknikeznek a szabadban. Tekintettel a hőségre, az ünneplők általában hideg sonkát esznek, amit a felnőttek jégbe hűtött sörrel, a gyerekek üdítővel öblítenek le.

Ausztrália. Itt szintén nagyon meleg van ebben az évszakban. Az iskolásoknak ilyenkor van a hosszú „nyári szünet”. Az ünnepi ebéd általában BBQ, steak és csirke, majd fagylalt és szorbé. Az ínyenc karácsonyi vacsora desszertje a szilvapuding, amelyet alkohollal leöntve meggyújtanak tálalás előtt. Karácsonyfa helyett sokan egy helyi, „karácsonyi bokor” néven ismert piros levelű bokrot díszítenek fel.

(szcs/mindmegette.hu/nlcafe.hu/fokuszbanano.hu/hazhozszallitas.blog.hu/otletkonyha.hu)