Ukrajna – mi változik 2013. január 1-től?

Jön az új útlevél, bevezetik az ingatlanadót, nő az alkohol és a cigaretta ára

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

Már megszokhattuk, hogy az újév együtt jár bizonyos jogszabály-módosításokkal, áremelésekkel, adóemeléssel/csökkentéssel, az ügyintézés módosulásával stb. Idén sem lesz ez másként, hiszen 2013. január 1-től egyebek mellett bevezetik a biometrikus okmányokat, a Műszaki Nyilvántartási Hivatalok (BTI) elveszítik jogosultságaik jelentős részét, bevezetik az ingatlanadót, ismét drágul az alkohol és többe kerül dohányáru is.

2013. január 1-jétől bevezetik a biometrikus okmányokat: útlevél, személyi igazolvány, járművezetői jogosítvány, keresztlevél stb. – összesen mintegy tíz okmányfajta biometrikus változatát lehet igényelni. Az okmányokba egy chipet helyeznek el, amely digitális formában tartalmazza tulajdonosa adatait: fotó, aláírás stb. (az útlevelekben még az ujjlenyomatát is). Jó hír, hogy nem kell fejvesztve a hivatalokba rohanni az új okmányokért, mert a korábban kiadottak a bennük feltüntetett időpontig érvényesek maradnak.

Szakértők szerint a biometrikus útlevelekkel rendelkezők valamivel könnyebben tudnak majd vízumhoz jutni az EU-tagállamokba és az Egyesült Államokba, rámutatnak továbbá, hogy a biometrikus útlevelet szinte lehetetlen hamisítani. A segodnya.ua portálnak nyilatkozó Vaszil Mirosnicsenko jogász véleménye szerint az EU-tagállamokba készülő útlevéligénylők valószínűleg meg fogják rohamozni az új típusú útleveleket januárt 1-jétől kiadó migrációs szolgálat irodáit. Elvileg a biometrikus útlevél igénylése 400 hrivnyába kerül, de az ukrajnai viszonyokat ismerve feltételezhető, hogy az adott összegnél esetleg néhol többet is kell majd fizetni, ha újabb trükkös és „önkéntes” befizetéseket eszelnek ki a hivatalokban.

Az Ingatlanok Állami Elektronikus Jegyzékének létrehozása egyszerűsíteni fogja az ingatlanok tulajdonosváltását, hiszen azt többé nem a Műszaki Nyilvántartási Hivatalokban (BTI) fogják iktatni, hanem e jegyzékben. Volodimir Sztolitnyij jogász a segodnya.ua-nak elmondta, hogy 2013. január 1-től nem lesz kötelező a BTI-ben bizonylatot kérni arról, hogy az ingatlan nem lett átalakítva (áttervezve). A BTI a jövőben az ingatlanok értékbecslésével sem foglalkozik majd, miután ezt a feladatot az erre licenccel rendelkező cégek végzik eztán. Mostantól elegendő lesz, ha a tulajdonos felkeresi a közjegyzőt az ingatlan tulajdonjogát igazoló okmánnyal és az ingatlan értékbecsléséről kiadott igazolással. Ha az okmányok rendben vannak, a közjegyző bejegyzi a tulajdonosváltást. A jogász azonban aggályának adott hangot, hogy januárban–februárban még bonyodalmak merülhetnek fel az ingatlanok tulajdonosváltásával, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a közjegyzők megtanulják, hogyan kell dolgozniuk az ingatlanok állami jegyzékével.

Ugyancsak az ingatlannal rendelkezőket érintő hír, hogy 2013. január 1-től bevezetik az ingatlanadót, melyet júliusban–szeptemberben kell majd befizetni, azaz a fizetési csekk kézhezvételétől számított 60 napon belül. Szakértők szerint az új adónem bevezetése a lakóház- és lakástulajdonosoknak csak mintegy 2–7 százalékát fogja érinteni, a lakosság többsége észre sem fogja venni azt, ugyanis a 120 négyzetméternél kisebb lakóterületű lakások és 250 négyzetméter alatti lakóterületű családi házak és nyaralók esetében nem kell adót fizetni. Ugyancsak mentesülnek az ingatlanadó alól a nagycsaládosok, illetve az örökbefogadó családok három vagy több gyermek esetén. Az adó mértékét lakás esetében 120 és 240 négyzetméter között, családi házaknál pedig 250 és 500 négyzetméter között a minimálbér 1 százalékában (januárt 1-től 11,76 hrivnya) határozták meg négyzetméterenként. Ennél nagyobb alapterületű lakások esetében a minimálbér 2,7%-át kell fizetni négyzetméterenként.

A szakemberek ezzel összefüggésben aggodalmuknak adnak hangot, hogy kezdetben hibák csúszhatnak az adó mértékének kiszámításába. Például az adóhatóság munkatársai a lakóterület helyett tévesen a teljes alapterületet veszik majd figyelembe, s akkor a tulajdonos kénytelen lesz az adóhatóságot járni a lakás papírjaival, hogy kijavítsák a hibát.

A jövedéki adónak az alkohol esetében 11 százalékos, illetve a cigarettánál 7,5 százalékos emelése január 1-től 1–2 hrivnyával „drágítja” majd a szeszes italok árát, és 50–70 kopijkával a cigarettáét.

(Baráth József/hk/segodnya.ua)