Ünnepség a tiszasalamoni templomban

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

Idén a diplomáciai segítséggel Kárpátaljára hozott, Betlehemben meggyújtott békelángot a tiszasalamoni református templomban fogadták a kárpátaljai magyar cserkészek, a helyi református gyülekezet tagjai és mindazok, akik hisznek a Születés templomából hozott láng erejében.

A betlehemi Születés-bazilikában örökké égő mécses a krisztusi szellemiség szimbóluma, az ott meggyújtott lángot 1988 óta minden évben a bécsi cserkészek speciális mécsesekben elviszik városukba, ahol ünnepség keretében átadhatják a világ többi részéről érkező cserkészeknek. Kárpátaljára már 1990 óta eljut a betlehemi láng. Volt, hogy a kárpátaljai magyar cserkészek mentek érte a határra, Magyarországra, vagy akár Bécsbe, máskor magyarországi vagy felvidéki cserkészek hozták vidékünkre. A láng és a vele együtt terjesztett szellemiség Kárpátalján is évről évre egyre több helyre, egyre több családba jut el advent idején. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, a béke lángja azt jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét, a szeretetet is embertől emberig kell továbbítani.

Mint minden évben, így 2012-ben is a láng központi fogadásának és továbbításának hazai koordinálója -legalábbis a magyar közösségekben – a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. Hagyományosan mindig más település más felekezetének temploma ad neki helyet. Az idei ünnepség szervezését a Csapi 3. Számú Gróf Széchenyi István Cserkészcsapat vállalta, a házigazda pedig a Tiszasalamoni Református Gyülekezet volt. Most első alkalommal segítette a láng útját Magyarország Ungvári Főkonzulátusa is. Záhonyig miskolci cserkészek hozták Horváth László cserkésztiszt vezetésével, majd a határon Balogh Dénes ungvári magyar konzul és Kovács Marianna csapi cserkésztiszt hozta át Tiszasalamonba, ahol a helyiek mellett már várták őket a Munkácsról, Beregszászból és a környező településekről a Tisza parti faluba sereglett cserkészek és hívek. A sötétbe borult templomba a lángot egy kiscserkész hozta be, aki sorban meggyújtotta a sorfalat álló csapi cserkészek mécseseit. Ezt követően a cserkészek körülállták az úrasztalát és meggyújtották a rajta lévő sok-sok apró mécsest, amelyekből a cserkészliliom volt kirakva.

Molnár Beáta, a Csapi 3. Számú Gróf Széchenyi István Cserkészcsapat parancsnoka köszöntötte a vendégeket, és köszönetet mondott Kótyuk Zsolt református lelkésznek, valamint a Tiszasalamoni Református gyülekezetnek, akik helyet biztosítottak az idei lángelosztó ünnepségnek.

Kótyuk Zsolt, tiszasalamoni református lelkész is köszöntötte a templomban megjelenteket, majd egy igei szakasz felolvasása után így folytatta: „Adventet ünnepeljük. Várakozásunknak az a különleges csodája, hogy bár szüntelenül tapasztaljuk gyengeségeinket és gyarlóságainkat, de van egy piciny láng, amely ott lobog a szívünkben. Egy láng, amely arról beszél, hogy van reménység, van megváltás. Egy láng, ami a szeretetnek a lángja, ami Istentől jövő üzenet, ami biztonságot, békességet hozhat el mindenkinek, aki csak befogadja. Öröm számunkra, hogy ennek a különleges lángüzenetnek a jelképeként fogadhatjuk most a Betlehemből érkező lángot.”

A cserkészek alkalomhoz illő szavalatai után Szkoropádszky Péter görögkatolikus parochus arra kérte az ünnepség résztvevőit: „Most, amikor hazavisszük ezeket a pici gyertyákat és mécseseket, akkor ne csak a saját mécsesünk kanócát gyújtsuk meg, hanem a lelkünkben is gyújtsunk meg valamit. Azt hiszem, hogy ez a karácsonynak és az adventi várakozásnak a legfontosabb gondolata, hogy ne csak a hamiskás fénye világítson, hanem legyen egy igaz világító ebben az anyagiassá vált világunkban.”

Majd a tiszasalamoni Fekete Melinda elénekelte Csondor Kata: Add tovább! című karácsonyi dalát. Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke szerint „ez a láng nem ér semmit, ha azt nem szeretettel vesszük és adjuk tovább”.

Balogh Dénes ungvári konzul egy megható és elgondolkodtató személyes történetet is megosztott a hallgatósággal, majd köszöntötte a jelenlévőket dr. Nagy Petronella beregszászi magyar konzul is, hangsúlyozva az adventi várakozás igazi lényegét.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke is, továbbá jelen voltak a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség vezető tisztségviselői.

Az ünnepség nemzeti himnuszunk eléneklésével és a vendéglátók kis szeretetvendégségével ért véget.

dózsa