A nyarat idézte a kiállítás

A Révész Imre Társaság kiállítása Ungváron

2012. december 28., 01:00 , 624. szám

22 éve igyekszik elősegíteni vidékünk magyar képzőművészeinek szakmai fejlődését és biztosít számukra bemutatkozási lehetőséget a Kisebbségekért díjas Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT), mely a közelmúltban vált nemzeti jelentőségű intézménnyé. Az elmúlt évtizedek alatt hagyománnyá vált, hogy a RIT-tagok összegző kiállítással zárnak minden évet. A kiállításnak idén Ungváron a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum adott helyet. Az idei évzáró kiállítást az érdeklődők január közepéig tekinthetik meg, többek között Matl Péter grafikáit, Szocska László és ifj. Hidi Endre szobrait, Magyar László, Kolozsvári László, Benkő György, Riskó György, Berecz Margit, Kulin Ágnes, Réthy János, Tóth Róbert, Erfán Ferenc, Kalitics Erika, Klisza János, Kopriva Attila, Őri Mihály és Veres Ágota festményeit, Hrabár Natália és id. Hidi Endre kerámiáit.

A reprezentatív kiállítás megnyitóján megjelenteket Erfán Ferenc festőművész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója, a Révész Imre Társaság tagja köszöntötte. A tárlatot Riskó György, a RIT alelnöke nyitotta meg, majd átadta a szót Tóth István beregszászi magyar főkonzulnak, aki a kezdetektől jó kapcsolatot ápol a társaság művészeivel, számtalan esetben segítette munkájukat, és máig figyelemmel kíséri a kárpátaljai magyar képző- és iparművészek tevékenységét. Tóth István főkonzul elmondta: „Az 1990-ben létrejött RIT alkotói számos nemzetközi sikert értek el, különböző országok fővárosaiban szervezett a társaság egyéni és csoportos kiállításokat. Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy itt, Kárpátalján ilyen nívós magyar képzőművészeti társaság működik.”

Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, megyei képviselő megjegyezte: „Komoly múlt áll a társaság mögött, számos tagja a társaságnak lett hírneves művész, de mégis a legfontosabb feladat, aminek eleget tudtak tenni az elmúlt két évtizedben, az az volt, hogy fenntartották Kárpátalján a magyar képzőművészetet. Lehetőséget nyitottak a festőművészeknek arra, hogy kiállítsanak, magukra vállalták a szervezőmunkát, és nem utolsósorban számos embernek okoztak örömöt képeikkel, szobraikkal, műalkotásaikkal… A kárpátaljai magyarság a nehéz körülmények ellenére mindig igyekezett fenntartani nyelvét, kultúráját, és áldozni a magas kultúra oltárán is. Ebben az évben és a korábbi években is jelentős sikerrel tette ezt, hisz hatalmas expanziójuk van a kárpátaljai magyar vezető művészeknek: a Magyar Állami Népi Együttesnek a vezető prímása Pál István, a Magyar Nemzeti Színház igazgatója Vidnyánszky Attila, az ópusztaszeri nemzeti összetartozás emlékművét Matl Péter szobrászművész készítette el, és nem utolsósorban az ungvári Boksay Múzeumnak az igazgatója, Erfán Ferenc is kárpátaljai magyar.”

A kiállítással kapcsolatos gondolatait megosztotta a hallgatósággal Balogh Dénes ungvári magyar konzul és Borisz Kuzma, az Ukrán Nemzeti Képzőművésztársaság kárpátaljai szervezetének elnöke, majd Olena Prihogyko művészettörténész szólt elismeréssel a kiállított alkotásokról.

A kiállító művészeket is megkérdeztük az idei évről és a kiállításról. Matl Péter szobrászművész: „Ez az év nagyon sűrű volt a számomra. Kilenc hónapig készítettem az ópusztaszeri nemzeti összetartozás emlékművét, melyet Orbán Viktor miniszterelnök avatott fel. A vereckei honfoglalási emlékmű után ez a második hasonlóan monumentális munkám. Óriási, tíz méter magas emlékmű. A mostani kiállításon grafikákkal veszek részt. Már volt időm megnézni a többiek képeit és szobrait is, szerintem jó munkák.”

Magyar László, a RIT elnöke: „Úgy látom, van, akinek idén több tennivalója volt, másnak kevesebb. De a társaság minden tagjának láthatjuk ma itt a műveit. Egy új tagunk lett az idén, Kalitics Erika, aki nagyon tehetséges festő, a munkácsi képzőművészeti egyetemen tanult. Remélem, jövőre sokkal több fiatal alkotóval bővül majd a RIT tagsága. Mindenki igyekezett itt bemutatni a legjobb munkáit, hogy ezek hogyan sikerültek, azt majd a közönség megítéli.”

Ifj. Hidi Endre szobrászművész: „Számomra mozgalmas és termékeny volt ez az év, tavasszal avatták szülőfalumban a paprikafűző asszonyt ábrázoló szobromat. Nyáron Matl Péter barátomnak segítettem a nemzeti összetartozás emlékművének elkészítésénél. A talapzatot együtt faragtuk, nagy munka volt, kemény fizikai megterhelés a tűző napon, mégis jólesett. Örültem, hogy megkért, hogy segítsek. Eljutottam egy felvidéki művésztelepre is. Egyik grafikus barátom szervez Somorján nemzetközi kiállítást és alkotótábort, ami szintén jól sikerült. Részt vettem Csongrádon egy bronzöntéses szobrász művésztelepen, ez szintén nagyon termékeny volt. És a mostani, év végi kiállításra is sikerült két kisebb és egy nagyobb szobrot befejeznem.

Veres Ágota festőművész: „Szép, tartalmas anyag látható a mostani kiállításon. Nagyon sokféle stílus mutatkozik meg. Különösen értékes, hogy mindenki találhat ízlésének megfelelő műveket. Tetszik. Jó, hogy vannak szobrászati alkotások, a moderntől a népművészeti dolgokig.”

A kiállítás kapcsán színes, reprezentatív katalógus készült. A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának év végi összegző tárlatát a Bethlen Gábor Alap és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség támogatta.

Badó Zsolt