Óévbúcsúztató vacsora a színház tiszteletére

2012. december 28., 01:00 , 624. szám

Évbúcsúztató vacsorát adott a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának tiszteletére Magyarország Beregszászi Konzulátusa.

Tóth István beregszászi magyar főkonzul az Arany Páva étteremben mondott köszöntőjében többek között hangsúlyozta: „Örülök, hogy egy olyan városban lehetek főkonzul, ahol ilyen remek társulat működik, amely annyi dicsőséget szerzett Kárpátaljának s az egyetemes magyar kultúrának.” A diplomata elismeréssel szólt arról, s „közös sikerünknek” nevezte, hogy Vidnyánszky Attilát, a beregszászi magyar színház alapító-főrendezőjét a napokban a Magyar Nemzeti Színház igazgatójává nevezték ki.

Köszönetet mondva a meghívásért Béres Ildikó színművész olyan szép gesztusként jellemezte azt, amely nagyon sok mindent elárul a kultúráról, a magyarságról, az összetartásról, a barátságról.

Balázsi József színházigazgató lapunknak elmondta, a lejátszott előadások számát tekintve átlagos évet zárt a beregszászi színház. Jelentős előrelépés ugyanakkor, hangsúlyozta a direktor, hogy hosszú évek után stabilizálódni látszik az intézmény helyzete, amely ez évtől nemzeti jelentőségű intézményként működik tovább, ami kiemelt támogatással jár a magyar állam részéről. Külön öröm, hogy a Kastanka révén immár a második mesedarabját állította színpadra a teátrum, amellyel az ifjú közönséget igyekszik megszólítani, színházhoz szoktatni, nevelni, mondta el Balázsi József, aki lelkesen számolt be arról is, hogy év végére a színházterem szellőzőrendszerét is sikerül felújítani.

Az étteremben elköltött gyertyafényes vacsora hangulatát igazán különlegessé varázsolta a tiszapéterfalvai Kokas Banda fellépése. Az egyre népszerűbb zenekar a magyar tájegységek népi muzsikájából adott ízelítőt az est vendégeinek, ráadásként pedig néhány magyar nótát is előadtak a zenészek.

Jó hír a színházkedvelő közönségnek, tudtuk meg, hogy bemutatóval kezdi az új naptári évet a társulat. A tervek szerint január 8-án mutatják be ugyanis William Shakespeare A vihar című színművét. A darabot a Gyulai Várszínház számára állította színpadra még idén nyáron a beregszászi színészekkel Szergej Maszlobojscsikov rendező. Az eredetileg szabadtéri előadás kőszínházi változatát mutatja tehát be két hét múlva a társulat saját közönségének. A produkció különlegessége, hogy abban a teljes társulat szerepet kap, amire a művészek egyéb kötelezettségei miatt rendszerint csak ritkán nyílik lehetőség.

szcs