Betlehemes találkozó Tiszacsomán

2013. január 4., 01:00 , 625. szám

Négy évvel ezelőtt karácsonykor Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke betlehemes találkozót szervezett a településén, melyre a Beregszászi járás falvainak több betlehemes csoportját is meghívta. A kezdeményezésből szép hagyomány lett, idén december 30-án immár negyedik alkalommal találkoztak itt a járás betlehemes csoportjai.

Az eseményre a helyi iskolában került sor, ahol köszöntőjében Rácz János az ősöktől örökölt hagyományok megőrzésének fontosságára mutatott rá. „Sajnos, számos településen már feledésbe merült ez a szép szokás – mondta –, éppen ezért tisztelet illeti a fiatal és idősebb generációk mindazon tagjait, akik összegyűjtve községük betlehemes szokásait, csoportokat alakítva időt és fáradságot nem sajnálva munkálkodnak azon, hogy bemutassák – és ezáltal megőrizzék – tradícióikat.”

Heé Roland, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) régióelnöke örömtelinek nevezte, hogy a kezdeményezésből az évek során járási szintű esemény sarjadt. A KMKSZ BKSZ régióelnöke rámutatott: az, hogy az eseményen kilenc betlehemes csoport lép fel, már önmagában is mutatja a találkozó értékét.

Az eseményen részt vett kilenc betlehemes csoport közül négy Tiszacsomáról verbuválódott. A találkozón ez alkalommal két csillagforgató és két felnőtt betlehemes csoport lépett fel.

Kisbégányból Komári Ibolyának, a KMKSZ helyi alapszervezeti elnökének kíséretében érkeztek a betlehemezők. A négytagú csoport tagjai önszorgalomból szedték össze a betlehemes anyagot, ami mindenképpen dicséretet érdemel.

A találkozón immár harmadszor vettek részt badalói betlehemezők. A csoportot Jakab Lajos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének alelnöke kísérte el, aki elmondta, hogy településükön ők is igyekeznek ápolni és megőrizni a betlehemezés hagyományát. A mostani alkalomra is nagy-nagy igyekezettel készültek.

Mezőgecsében görögkatolikus és református betlehemes csoportok működnek – mutatott rá beszédében Szatmári Viola klubvezető, a gecsei betlehemes csoport kísérője. Most a görögkatolikus csoportot hozták el. A hagyományőrzők, így a betlehemesek is régen sok ember számára példaképül szolgáltak, s 15-től 70 éves korig sok gecsei dolgozott azon, hogy a néphagyományok ne csak a településen és a környéken, de a távolabbi régiókban is elismeréssel mutatkozzanak be.

Jakab Erika, a nagymuzsalyi hagyományőrzők vezetője elmondta, hogy a csoport 2009-ben a nagymuzsalyi középiskola bázisán alakult meg. Kiemelte, a csoport hat tagjának életkora összesen nem haladja meg a 70 évet.

Végezetül a beregújfalui betlehemes csoport lépett fel: heródesjátékot mutattak be. Heé Roland elmondta, hogy a játék Beregújfalu református többségét jelzi, melyet a betlehem is prezentál: ezt szintén a település református templomáról formálták.

A közönség minden csoport munkáját nagy tapssal hálálta meg. Végezetül a csoportvezetők emléklapot, a tagok pedig ajándékcsomagot vehettek át. Zárásként a jelenlévők együttesen kántálódalokat énekeltek, majd szeretetvendégségre került sor.

A találkozót a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a KMKSZ BKSZ és a tiszacsomai alapszervezet támogatta.

F.Zs.